7 C
Sarajevo
25.04.2024

Turska optužila Gulena i još 27 ljudi za ubistvo ruskog ambasadora

Andreja Karlova ubio je policajac koji nije bio na dužnosti dok je držao govor na otvaranju izložbe u Ankari 2016. godine. Napadač je uzvikivao  “Allahu Akbar” i “Ne zaboravite Aleppo!” dok je otvarao vatru, očigledno misleći na rusku ulogu u Siriji. 

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Gulenov pokret stoji iza ubistva, što imam negira. Erdogan također optužuje imamovu mrežu za pokušaj vojnog udara u julu 2016. godine.

Gulen, koji živi u samonametnutom egzilu u Sjedinjenim Državama od 1999., osudio je puč i negirao je da je umješan u njega. Vlasti su optužile Gulena i još 27 ostalih za pokušaj “podrivanja ustavnog poretka” i za “članstvo u terorističkoj organizaciji”, kao i za ubistvo s predumišljajem, navodi Anadolija.

- OGLAS -

Tužioci tvrde da je Gulenova organizacija pokušala da naruši odnose između Turske i Rusije ubistvom ambasadora. U vrijeme ubistva Karlova u decembru 2016. odnosi između dvije zemlje već su bili zategnuti nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion iznad Sirije godinu dana ranije.Nakon Karlovljevog ubistva, u protekle dvije godine, odnosi između dvije zemlje ipak su značajno poboljšani.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA