1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Kanton Sarajevo bi sutra trebao dobiti novu Vladu

Vladu Kantona Sarajevo u naredne četiri godine trebalo bi činiti pet stranaka i to: Naša stranka, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF).

Mandatar za novi saziv Vlade je Edin Forto iz Naše stranke, a ministri iz te partije vodit će Ministarstvo za komunalnu privredu i infrastrukturu Srđan Mandić te Ministarstvo pravde i uprave Lejla Brčić.

Stranka Narod i pravda predložila je Zinetu Bogunić za ministricu obrazovanja, nauke i mladih, za ministra privrede Harisa Bašića, te Admira Katicu za ministra unutrašnjih poslova dok su za ministra finansija predložili Amela Kovačevića.

- OGLAS -

Socijaldemokratska partija BiH dobila je tri resora, te je za ministra saobraćaja predložila Adnana Štetu, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša trebao bi voditi Damir Filipović, a Malik Garibija bit će na čelu Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Savez za bolju budućnost BiH predložio je za novog ministra za boračka pitanja Ismira Jusku, a Mirvad Kurić će ostati na funkciji ministra kulture i sporta, dok bi Amela Sofić iz Demokratske fronte trebala voditi Ministarstvo zdravstva.

Osim odluke o potvrđivanju nove Vlade KS, poslanici će razmatrati i Prijedlog odluke o tromjesečnom privremenom finansiranju, a predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković ranije je izrazio nadu da će već u januaru biti usvojen budžet za 2019. godinu.

Odluka o privremenom finansiranju bit će realizirana sredstvima u iznosu ne većem od jedne četvrtine ukupnih prihoda utrošenih budžetom u prva tri mjeseca 2018. godine.

Propisano je da se budžet mora donijeti do 31. marta, a ukoliko se to ne dogodi neće bitir realizirani rashodi u bilo koju svrhu osim otplate duga sve dok se budžet ne usvoji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA