-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Solak: Ako situacija bude zadovoljavajuća, postepeno ublažavanje mjera

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak, komentarišući situaciju izazvanu koronavirusom, rekao je kako ima mjesta optimizmu i prostora za ublažavanje mjera, javlja Anadolu Agency (AA).

Solak je na redovnoj press konferenciji predstavio posljednje podatke u vezi sa situacijom u Federaciji Bosne i Hercegovine izazvanom pojavom novog tipa koronavirusa.

Tom prilikom rekao je kako se kontinuirano prati cijela situacija u ovom entitetu, ali i regionu te se u skladu s tim rade analize. 

- OGLAS -

“Svakako je dosta planova u budućnosti, u narednim fazama, prije svega u određenim popuštanjima, odnosno u određenim mjerama koje bi se mogle, ako epidemiološka situacija bude dobra, popustiti”, rekao je Solak.

Dodao je kako će pratiti nadležne osobe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i šta oni predlažu, jer je svaka uvedena mjera zdravstvena mjera i donesena na njihov prijedlog.

“Samim tim mislimo da ima i razloga za optimizam jer vidimo i da nam je situacija poprilično dobra, da je danas 14 dana kako su penzioneri izlazili po penziju i imamo u opadanju postotak zaraženih osoba preko 65 godina, između jedan i dva posto. Svakako možemo reći da se mjere poštuju, da se velika većina naših sugrađana pridržava svih onih mjera koje su na snazi. Nadati se da će tako i ostati”, rekao je Solak.

Solak je analizirajući podatke o epidemiološkom stanju u periodu od 14 dana nakon što je penzionerima dozvoljeno kretanje, rekao kako su penzioneri poštovali upute, ali i rekao kako ni tada nisu svi izašli po penzije. 

“Mislimo da će biti i da ima prostora za ublažavanja te mjere, kao i mjere vezane za djecu. Već kolege u Kriznom štabu Ministarstva zdravlja prave određene protokole, prije svega i za tu mjeru. Nadati se da će to možda biti od sljedeće sedmice u nekom ublažavanju, konkretno za obje kategorije, jer imamo dobre rezultate, a i vidimo da se ta mjera poštuje i mislim da tu ima prostora za napredak”, rekao je Solak.

Osvrnuo se i na značaj nošenja zaštitnih maski te podsjetio kako se na taj način štite druge osobe od zaraze. 

Upitan da li postoji mogućnost skraćivanja policijskog sata tokom muslimanskog mjeseca posta ramazana, ali i drugim periodima, Solak je rekao kako će o tome biti razgovarano s nadležnim organima.

Upitan za plan ublažavanja mjera u Federaciji BiH, Solak je rekao kako je obavljen niz razgovora o tom pitanju. 

“Imamo dobar trend smanjenja broja zaraženih. Mislimo da se, ako se tako nastavi, mogu napraviti određena popuštanja i da svaka od tih djelatnosti koje su pod sankcijama, da se može odrediti šta se to sve treba poštivati i koje su to mjere koje moraju imati određene grane privrede. Mislim da imamo razloga da vjerujemo u optimizam i da će se neke mjere ublažavati, tako da će se tu napraviti određene aktivnosti, ako sve bude zadovoljavajuće u narednom periodu”, rekao je Solak.

Upitan da li se razmišlja o mjeri 24-sate zabrane kretanja na području Federacije BiH za Međunarodni dan rada – 1. maj, Solak je rekao kako za sad nema nagovještaja za to, ali da će pratiti situaciju i u skladu s tim djelovati. 

Komentarisao je i mjeru karantena za koju vjeruje da je imala efekta i dala rezultate. 

Solak je na kraju pojasnio šta bi značilo popuštanje mjera te dodao kako je tu riječ o onim sredinama gdje se okuplja mali broj ljudi i može se poštivati distanca te spriječiti širenje zaraze, uključujući i frizerske salone.

“O svakoj naredbi koja je u nekom dijelu imala restriktivne mjere se razgovara, o svakoj će se tačno napraviti protokol na koji će se morati, oni koji tu djelatnost otvaraju, morati pridržavati. Svakako će kolege koje će biti na terenu, od inspekcija, policije kontrolirati sve to. Nadati se da ćemo imati dobre rezultate i da će te mjere biti spuštane, odnosno da će se u većini tih mjera, prije svega moći popustiti. Ali, ne možemo ništa preko noći uraditi niti će se mjere preko noći popustiti. Ići će se postepeno, ako situacija bude zadovoljavajuća”, rekao je Solak.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA