7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Velika Britanija otvara karantinske hotele i nastavlja s vakcinacijom

Britanski novoosnovani karantinski hoteli primili su u ponedjeljak prve goste u pokušajima vlade da spriječi da novi sojevi koronavirusa poremete brzu vakcinaciju, javlja Anadolu Agency (AA).

Putnike koji su u ponedjeljak ujutro stigli na londonski aerodrom “Heathrow” služba obezbjeđenja ispratila je do autobusa koji su ih odveli do obližnjih hotela.

U Velikoj Britaniji prvu dozu vakcina protiv koronavirusa primila je gotovo četvrtina stanovništva, ali zdravstveni radnici zabrinuti su da vakcine možda neće dobro djelovati na neke nove vrste virusa, uključujući onu prvi put identifikovanu u Južnoj Africi.

- OGLAS -

Prema novim pravilima, ljudi koji u Englesku stižu iz 33 rizične zemlje moraju o svom trošku boraviti u određenim hotelima deset dana, a obroci će im biti dostavljeni na vrata. U Škotskoj se ovo pravilo odnosi na dolaske iz bilo koje zemlje. Pandemija je već smanjila međunarodna putovanja, a Britancima je trenutno zabranjen odlazak na odmor u inostranstvo.

Kritičari kažu da se karantinski hoteli uspostavljaju prekasno, jer južnoafrička varijanta koronavirusa već kruži Velikom Britanijom.

U nedjelju je vlada postigla svoj cilj da da prvu od dvije doze vakcina za 15 miliona najugroženijih u Britaniji, uključujući zdravstvene radnike i starije od 70 godina.

Prilikom posjete u ponedjeljak londonskom centru za vakcinaciju, premijer Boris Johnson pohvalio je “nevjerojatan napor” naučnika, medicinara, farmaceuta, pripadnika vojske i dobrovoljaca koji su postigli najbrže evropsko uvođenje vakcina.

Ministar zdravlja Matt Hancock rekao je da se postupak vakcinacije sada proširuje na osobe starije od 65 godina i one koji imaju zdravstvene probleme. Vlada namjerava starijim od 50 godina dati prvu dozu vakcine do kraja aprila, a odrasloj populaciji do septembra.

Britanija je imala najgoru situaciju sa koronavirusom u Evropi, s više od 117.000 smrtnih slučajeva. Infekcije i smrtni slučajevi sada neprestano padaju, a vlada kaže da će 22. februara objaviti “mapu puta” za ublažavanje blokade zemlje.

Johnson je pod pritiskom nekih članova njegove vladajuće Konzervativne stranke da uskoro ukine blokadu, omogućujući firmama da se ponovno otvore i ljudima da posjete prijatelje i porodicu. Premijer, kojeg su optužili da je presporo zaključao Britaniju prošlog proljeća, a zatim prebrzo ublažio ograničenja ljeti, sada je odmjereniji.

“Moramo biti vrlo razboriti”, rekao je, dodajući da će koraci najavljeni za sljedeću sedmicu biti “oprezni, ali nepovratni”.

Epidemiolog Neil Ferguson, koji savjetuje vladu o respiratornim virusima, rekao je da su zvaničnici s pravom oprezni.

“Ono što ne želimo ponoviti jest ono što se dogodilo u prethodnim prilikama – naime prebrzo se opuštamo”, rekao je on za “Dobro jutro, Britanijo”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA