Vijesti
Njemačka traži od Kine da pritisne Moskvu da povuče vojsku iz Ukrajine "Državni tajnik očekuje da Kina jasno imenuje i osudi rusku agresiju te da se suzdrži od potpore toj zemlji isporukom oružja", rekao je Wagner.
#

Njemačka vlada je od kineskog izaslanika Li Huija zatražila je da pritisne Rusiju da povuče svoje trupe iz Ukrajine, rekao je danas glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova. Kineskog izaslanika, koji je trenutačno na jednosedmičnoj evropskoj turneji i danas se očekuje u Moskvi -  u srijedu je u Berlinu primio državni tajnik Andreas Michaelis.

"Kina ima posebnu odgovornost"

"Razmjena mišljenja o ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine bila je u središtu ovoga intenzivnog razgovora", rekao je glasnogovornik ministarstva Christian Wagner na konferenciji za novinare.

"Kina, kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, ima posebnu odgovornost i trebala bi odigrati konstruktivnu ulogu u korist mira i sigurnosti u svijetu", kazao je glasnogovornik, podsjetivši da će Berlin "podupirati Ukrajinu koliko god bude potrebno" u ratu protiv Moskve.

"Tražili smo da izvrše pritisak na Rusiju da se potpuno povuče"

Dodao je i da je Njemačka od Kine zatražila da na Rusiju "izvrši pritisak kako bi Moskva odmah prekinula napade i u potpunosti se povukla iz Ukrajine". Prema njegovim riječima, "Kina treba iskoristiti svoj utjecaj na Rusiju da bi se prekinula neodgovorna ruska nuklearna retorika i spriječila bilo kakva eskalacija" sukoba.

"Državni tajnik očekuje da Kina jasno imenuje i osudi rusku agresiju te da se suzdrži od potpore toj zemlji isporukom oružja", rekao je Wagner. "Obje su se strane složile da treba nastaviti s razmjenom informacija o ruskome agresorskom ratu protiv Ukrajine", zaključio je.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.