23.8 C
Sarajevo
16.04.2024

Nastavljeni protesti zbog ukidanja smrtne presude kršćanki

Stranka Tehrik-e Labaik Pakistan (TLP) navela je da su razgovori s vladom propali i pozvala svoje pristalice da se spreme za sukob s policijom.
„Razgovori s federalnim i provincijskim zvaničnicima su potpuno propali“, kazao je vođa TLP-a Husein Rizvi.

U programu nacionalne televizije premijer Pakistana Imran Kan upozorio je demonstrante da će vlada djelovati ako se blokada nastavi.

„Nećemo dozvoliti nikakve štete. Nećemo dozvoliti da saobraćaj bude blokiran“, kazao je premijer. „Apelujem na demonstrante da ne pritišću vladu na akciju.“

- OGLAS -

Demonstranti iz TLP-a nastavili su s blokadom u južnom gradu Karačiju i istočnom Lahoreu, javila je pakistanska televizija. Privatne škole u oba grada su zatvorene, kao i u glavnom gradu Islamabadu.

Demonstranti protestiraju zbog odluke Vrhovnog suda u Pakistanu koji je 31. oktobra odbacio presudu o smrtnoj kazni Asiji Bibi, majci četvero djece, koja je izvršenje kazne čekala od 2010. godine. Ona je bila prva žena koja je osuđena na smrt vješanjem prema pakistanskom zakonu o bogohuljenju. Bibi je optužena zbog uvredljivih izjava o islamu, i to nakon što su se susjedi žalili kako je pila vodu iz istih posuda kao i oni, a nije muslimanka. Tročlana komisija sudaca odlučivala je o njenoj žalbi i odlučila da nije bilo dovoljno dokaza.

Slučaj je podijelio Pakistan, dva političara koja su pomogla Bibi su ubijena, krščanski svijet je zapanjen reakcijama, a papa Franjo je izjavio da je lično molio za Bibi. Zbog odluke su iz TLP-a pozivali na ubistvo sudaca.

Oni svi zaslužuju da budu ubijeni“, kazao je Muhamed Fatal Badri, jedan od osnivača TLP-a u Lahoreu.

„Treba ih ubiti ili vozač, ili osiguranje ili kuhar.“

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA