Vijesti
Njemački i francuski ambasadori u Libanu optužuju Assada za ometanje povratka Hapšenja, mučenja i ubistva nastavljaju se i danas. Hapšenja koja vrši sirijska služba sigurnosti tako su selektivna da izbjeglice ne mogu biti sigurne u bezbjedan povratak
#

 Njemački i francuski diplomati u petak su optužili sirijskog predsjednika Bashara al-Assada za stvaranje klime "straha i nepravde" za koju tvrde da je glavna prepreka povratku kućama miliona sirijskih izbjeglica.

Sudbina više od pet miliona sirijskih izbjeglica koji su pobjegli u susjedni Liban, Tursku i Jordan jedno je od najurgentnijih pitanja nakon Assadovog preuzimanja kontrole nad više od polovine zemlje.

Pišući u libanskim dnevnim novinama na engleskom jeziku Daily Star u petak, na osmu godišnjicu rata, francuski i njemački ambasadori u Libanu navode kako izbjeglice žele da se vrate, ali da to ne mogu učiniti jer se zlostavljanja dešavaju širom Sirije.

Diplomati su naveli istraživanje UN-ove agencije za izbjeglice UNHCR da, iako je 83 posto sirijskih izbjeglica željelo da se eventualno vrati kućama, samo pet posto njih planiralo je da to učini u narednoj godini. 

- Hapšenja, mučenja i ubistva nastavljaju se i danas. Hapšenja koja vrši sirijska služba sigurnosti tako su selektivna da izbjeglice ne mogu biti sigurne u bezbjedan povratak - pišu francuski ambasador Bruno Foucher i njemački ambasador Georg Birgelen.

Izbjeglice "znaju da ih čeka temeljna nepravda: od zaplijenjene imovine do računa do računa za komunalne usluge koji im se dostavljaju za godine provedene van zemlje, i do kaznenih mjera zbog isteka važenja ličnih dokumenata u pristrasnom pravosudnom sistemu koji ne brani njihova prava", pišu oni. 

Sirijska vlada negira optužbe za sistematska zlostavljanja, među kojima su hapšenja bez sudskih naloga, mučenja, kolektivna ubistva i pljačka imovine, prenosi Reuters. 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.