3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Da li je grijeh biti Afroamerikanac? Detalji ubistva Georga Floyda

Ovo hladnokrvno ubistvo mladića izazvalo je masovne proteste širom Amerike.

George Floyd, 48-godišnji Afroamerikanac preminuo je u ponedjelljak uslijed upotrebe prekomjerne sile od strane policije.
Dramatičan snimak obišao je gotovo cijeli svijet, te se još od utorka ujutro dijeli na društvenim mrežama. Ovaj snimak izazvao je veliki bijes u društvu, te se i FBI uključio u istragu, a četiri policajca koja su bila na mjestu događaja otpuštena su.

U srijedu, policija Minneapolisa identifikovala je i otpustila policajce: Dereka Chauvina, Thomasa Lanea, Tou Thaoa i Alexandra Kuenga.

- OGLAS -

Porodica ubijenog Georga Floyda izjavila je kako bi ovi policajcima trebalo da se sudi za ubistvo. „Tretirali su ga gore neko što se tretiraju životinje“, rekao je brat Geroga Floyda za CNN.

Načelnik policijske uprave Minneapolis osudio je postupke policajaca, te pozvao državno tužilaštvo da podigne optužnice. „Želim vidjeti podignute optužnice za ovo djelo, želim vidjeti pravdu za Georga Floyda.“

George Floyd živio je u ST. Louis Parku, predgrađu Minneapolisa. Odrastao je u Houstonu, u afroamerikanskom predgrađu, gdje je živio sa braćom i sestrama i dvije rodice.
Proglašen je mrtvim u 21.25 u ponedjeljak, sudeći po izvještaju doktora koji ga je pregledao.

George Floyd u Minneapolis se doselio prije pet godina i za ovaj grad imao je samo riječi hvale, njegova rodica, Tara, dodala je i kako je želio ići na obuku za vozača kamiona, no, nakon što mu je majka umrla nekoliko dana prije njegove smrti, odustao je od obuke, te rekao kako je odlučio ostati.
Vlasnica restorana u kojem je preminuli George radio rekla je da „niko nema ništa ružno da kaže za njega, nikada nije bio nasilan, prouzrokovao svađu ili bio nekulturan.“

Prvobitni policijski izvještaj tvrdi da se George Floyd opirao hapšenju. U izvještaju se navodi kako su se policajci iz uprave grada Minneapolisa javili na poziv koji je upućivao na to da nepoznati muškarac pokušava izvršiti provalu. U izvještaju stoji kako je muškarac nađen u svom autu i da se činilo da je „pod uticajem narkotika“.
„Naređeno mu je da odstupi od automobila. Nakon što je izašao iz automobila, fizički se opirao hapšenju. Policajci su uspjeli da mu stave lisice, te su primijetili da se nalazi pod velikim stresom“ – navodi se u zvaničnom izvještaju policijske uprave Minneapolis. U izvještaju je također navedeno da su policajci pozvali hitnu pomoć. 
U srijedu je isplivao novi video snimnjen video nadzorom obiližnjeg bara koji pokazuje da se George Floyd nije opirao hapšenju.

 

U utorak ujutro, nakon što je video postao viralan, policijska uprava promijenila je izvještaj, te dodala da je „muškarac preminuo uslijed incidenta tokom policijske interakcije“, navodeći da su dostupne i nove informacije o cijelom slučaju, te da se u isti uključuje i FBI.

Na videu koji je snimio slučajan prolaznik vidi se kako policajac pritišče koljeno na vrat Georga Floyda tokom hapšenja, dok je muškarac iznova ponavljao kako ne može disati – „Ne mogu disati, molim vas, ne mogu disati.“
Nakon nekoliko minuta trajanja videa, na istom se može vidjeti kako muškarac, koji leži licem okrenut ka zemlji i lisicama na leđima presstaje biti komunikativan i pomjerati se, dok policajac i dalje svojim koljenom pritišče vrat Georga Floyda.

Okupljeni posmatrači molili su, preklinjali, pa čak i psovali policajcima da puste nesretnog muškarca, dok se drugi policajac okrenuo prema gomili ljudi, kako bi spriječio prilazak muškarcu.
Hitna pomoć je stigla kroz nekoliko minuta, te su, kako se može na videu i vidjeti, ispod policajčevog koljena pokušali da provjere puls Georga Floyda – bez pokušaja sklanjanja policajca sa mladića, za kojeg se već i pretpostavljalo da je teško povrijeđen tokom hapšenja.
Hitna pomoć tada vadi kolica, te unosi Georga Floyda u ambulantna kola.

Porodica preminulog Georga Floyda insistira na optužbama za ubistvo, te tvrde da je George Floyd zapravo pogubljen.

I bivši potpredsjednik SAD, Joe Biden oglasio se povodom ovog slučaja te izjavio da „George Floyd i njegova porodica zaslužuju pravdu i da je njegov život bio bitan.“

Da li je George Floyd ubijem greškom policije, greškom sistema na čelu sa Donaldom Trumpom, ili samo zato što je bio Afroamerikanac, saznat će se dok se odmotava klupko ubistva muškarca samo zato što je bio – Afroamerikanac, drugačije boje kože i drugačijeg porijekla.

Ono što je zapravo najbitnije jeste da – Afroamerikanac u Americi ne bi trebalo biti smrtna kazna.

Za kraj, pogledajte ovaj šokantni video mučenja i ubistva mladića. 
Upozoravamo, snimak je uznemirujući.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA