11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Džaferović pisao Vladi RS i Cvijanović

Putem medija i službene web stranice institucije na čijem ste čelu, saznao sam da je Vlada entiteta RS-a dana 01.11.2018. godine prihvatila “Dvadeseti izvještaj Republike Srpske Savjetu sigurnosti Ujedinjenih nacija.”

Iako ovakve vrste izvještaja nemaju niti stvarnog, a niti formalnog značaja, jer na njih pravo i obavezu ima jedino Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, moram da reagiram, jer su u njemu iznesene teške laži vezane za moju ličnost, odnosno za ličnost i ratnu ulogu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U izvještaju je, između ostalog, navedeno: ”Izbor Šefika Džaferovića na funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH veoma je uznemirio Srbe, te predstavlja izrugivanje vladavini prava i pomirenju, pošto je dokazano povezan s ratnim zločinima odreda El mudžahid.”

- OGLAS -

Zahtijevam da, u skladu s članom 8. Zakona o zaštiti od klevete, u roku od sedam dana javno demantirate gore navedene navode ili meni i javnosti prezentirate potpuno i tačno utvrđene činjenice, validne dokaze i presude kojima je, kako se u Vašem izvještaju kaže, dokazano da sam ja povezan s bilo kakvim krivičnim djelom, a kamoli s ratnim zločinom. Vaš izvještaj vrvi od neistina, konstrukcija i falsifikata. Vidim da ste, također, upoznati s činjenicom da je, povodom harange protiv mene kao političara, određene provjere vršilo i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje je u martu 2015. godine donijelo naredbu o nesprovođenju istrage, jer nije utvrđen ni osnov sumnje za bilo kakvu moju odgovornost.

Predlažem Vam da detaljno pročitate brojne presude Međunarodnog krivičnog suda u Hagu za bivšu Jugoslaviju, a naročito presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu u predmetu Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore od 26. februara 2007. godine. Želim da vjerujem da će i za Vas, kao što je to i za mene, biti jako uznemirujuće da je, za tako planski i sistematski izvršene zločine i genocid, odgovarao tako mali broj osoba. Zbog toga sam i najavio osnivanje Centra za istinu i pravdu čiji će osnovni cilj biti identificiranje svakog zločina i zločinca i pomoć nadležnim institucijama u njihovom procesuiranju.

Vladavini prava i pomirenju se izruguju oni koji ne samo da negiraju sudski utvrđen genocid i zločine, nego ih i veličaju i daju odlikovanja presuđenim ratnim zločincima. To čine najviši zvaničnici entiteta Republika Srpska čija vojska je izvršila jedini genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas. Pročitajte na tu temu paragraf 297 pomenute presude Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Ukoliko ne postupite po mom zahtjevu u navedenom roku, obavještavam Vas da ću protiv Vlade RS-a i Vas lično podnijeti tužbu nadležnom sudu gdje ćete imati priliku da dokazujete Vaše monstruozne tvrdnje i konstrukcije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA