Vijesti
Novi detalji sukoba u Karabahu Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da je 'pokrenuta antiteroristička operacija u cilju ponovnog uspostavljanja ustavnog poretka u Karabahu'.
#

U saopćenju Ministarstva navodi se da su armenske oružane snage u oblasti Karabaha u Azerbejdžanu u posljednjih nekoliko mjeseci sistematski otvarale vatru na položaje azerbejdžanske vojske, nastavile postavljati mine i gradile utvrđenja i položaje, što je dovelo do porasta tenzija.

Dodaje se da je utvrđeno da su armenske snage ojačale svoje pozicije ljudstvom, oklopnim vozilima, artiljerijskom opremom i drugim vozilima, osposobile jedinice za rat na visokom nivou i uspostavile jedinice kao pojačanje.

Dalje se navodi da su armenske snage pojačale i obavještajne aktivnosti protiv azerbejdžanske vojske, i poduzeli radnje kao što je ponovno postavljanje mina na deminirana područja.

U saopštenju se podsjeća da su civili i policajci smrtno stradali u eksploziji mina koje su postavile armenske snage na putnom pravcu Ahmetbeyli-Fuzuli-Šuša u provinciji Khojavend.

Naglašeno je da kontinuirano prisustvo armenskih oružanih snaga u regiji Karabaha u Azerbejdžanu u suprotnosti sa odredbama tripartitne deklaracije potpisane 10. novembra 2020. godine, kao i da predstavlja ozbiljnu prijetnju regionalnom miru i stabilnosti.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.