11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Ekonomsko-socijalno vijeće podržalo Prijedlog budžeta KS za 2020. godinu

Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona Sarajevo (ESVKS) danas je na sjednici razmatralo više pitanja iz domena misije socijalnih partnera, s fokusom na Prijedlog budžeta KS za 2020. godinu i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta KS za narednu godinu.

Referirajući se na ključne karakteristike budžeta, ministar finansija KS-a Amel Kovačević izjavio je uoči sjednice ESV-a kako Prijedlog budžeta KS-a za 2020. godinu ‘donosi’ gotovo 500 miliona KM investicija u različite projekte koji su u funkciji rješavanja ključnih problema s kojima se suočavaju građani Kantona.

Kako je istaknuo to se, prije svega, odnosi na rekonstrikciju i sanaciju javnog gradskog prijevoza, odnosno GRAS-a i modernizaciju prateće infrastrukture, uključujući izgradnju saobraćajnih komunikacija poput prve, druge, devete i dvanaeste transferzale, te podrazumjeva stvaranje pretpostavki za čist grad i viši kvalitet života putem jačanja sigurnosnog sistema i ekoloških projekata.

- OGLAS -

Kovačević nadalje navodi, kako isti set mjera podrazumjeva unapređenje kvaliteta javnih usluga u KS-u u oblasti obrazovanja i zdravstva, a iz perspektive poslodavaca “značajno je da KS, prvi u državi, ukida parafiskalni namet, koji se zove ‘općekorisna funkcija šume’, a što znači da budžet ‘preuzima’ obavezu da se brine o upravljanju šuma iz postojećih sredstava“.

Ocijenio je kako se radi o veoma kvalitetnom budžetu koji će pokrenuti investicione cikluse u KS-u, uključujući i druge biznise te stvaranje novih radnih mjesta, odnosno rješavanje problema građana KS-a.

Kantonalni ministar finansija je, istovremeno, podsjetio da je u odnosu na Nacrt budžeta za 2020. bilo manjih korekcija do kojih se došlo putem javne rasprave, a koje će biti prezentirane na sjednici Skupštine KS 26. decembra na kojoj bi osim budžeta za narednu trebao biti usvojen i rebalans Budžeta KS za 2019. godinu, što se, kako navodi, “dešava prvi put i rezultat je agilnog upravljanja u tom segmentu”.    

Važnost dviju tačaka dnevnog reda koje se odnose na budžet KS-a potcrtao je i predsjednik ESV-a KS Franjo Rener, koji je podsjetio kako je 21. decembar krajnji rok do kojeg bi Vlada KS trebala da odgovori na primjedbe i sugestije do kojih se dođe u sklopu javne rasprave.

Kazao je kako se u skladu s ranijim zaključkom,  ESV obavezao da će o budžetu raspravljati nakasnije u formi nacrta, prije nego što ‘ode’ na Skupštinu KS, navodeći da je danas prilika da članovi ESV-a iz prve ruke budu informirani od resornog ministra o rezultatima javne rasprave, budući da ovo vijeće nije dobilo spomenuti nacrt budžeta KS-a za narednu godinu.

Rener je dodao kako je na dnevnom redu sjednice i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privremenom korišćenju javnih površina na području KS (“Službene novine KS”, br: 20/04, 26/12 – Ispravka i 24/15), a što se odnosi na stvaranje zakonskog osnova za izgradnju/otvaranje punionica za električna vozila.

Radi se o izmjenama koje je inicirala Privredna komora FBiH, uz sugestiju da se to pitanje riješava u skraćenoj proceduri i u koordinaciji s jednicama lokalne uprave.

Predsjednik Skupštine Udruženja poslodavaca Nijaz Skenderagić kazao je kako je fokus poslodavaca na transparentnosti grantova, te poštivanju struke i određenih programa.

Ono što je, po njegovim riječima, posebno aktuelno iz perspektive poslodavaca jeste dio koji se tiče poticaja privredi/biznisu.

Skenderagić smatra da u tom pogledu treba osigurati puno više prostora da se firme koje donose novu vrijednost u KS-u na stimulativan način ohrabre i ojačaju.    

Podsjetimo, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su 19. novembra Nacrt budžeta za 2020. godinu koji iznosi 971.375.034 KM, nakon čega slijedi javna rasprava, te sjednica Skupštine KS, zakazana za 26. decembar.  

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA