11.6 C
Sarajevo
08.05.2024

Microsoft objavio besplatni open-source alat za analizu koda

Microsoft je iznenada objavio da zajednica ima na raspolaganju njegov besplatni “open source” alat kojim se koriste njegovi developeri za analizu jezgre koda (eng., source code) i pronalazak eventualnih sigurnosnih prijetnji.

Riječ je o svojevrsnom poklonu koji ne treba uzimati zdravo za gotovo jer svakako je koristan s obzirom da se koristi kod iznimnih stručnjaka jedne od najmoćnijih tehnoloških kompanija na svijetu.

Konkretnije, aplikacija se zove Microsoft Application Inspector i namijena je baš kao što sami uvod kaže – pomoći developerima otkriti potencijalne sigurnosne probleme unutar kod s kojim rade. To podosta štedi vrijeme, ali i ubrzava proces razvoja određenog softvera, aplikacije ili rada s jezgrom koda postojećih aplikacija i softvera u cjelini.

- OGLAS -

No, nije to sve što Microsoft Application Inspector može. On je i iznimno koristan jer pomaže identificirati zanimljive mogućnost i metapodatke, odnosno podatke o podacima kao što su kriptografija, povezivanje na daljinu i platforme na kojima kod radi. Svakako, sve ovo kod developera izaziva pozitivne emocije, na što Microsoft i cilja.

Jer, ta kompanija je toliko dugo skrivala sve što je radila i opetovano se borila iako nije imala šanse pobijediti. Sad, kad novo vodstvo kompanije to shvaća, priklonilo se zajednici koja je toliko godina zapravo radila kontra Microsofta u smislu eksploatacije bugova u njegovim proizvodima ili radu na alternativama kako bi se što više ljudi odvojilo od samog Microsofta…

- Advertisement -

Satya Nadella kao lider i svi koji su uz njega shvatili su onu staru “zajedno smo jači” i okrenuli novi list. Naravno, nepovjerenje će postojati još neko vrijeme, ali korak po korak se postiže pozitivan ishod za Microsoft te samu zajednicu. Tako nešto treba pohvaliti.

Kako god, svi zainteresirani ovaj korisni i besplatni alat mogu preuzeti OVDJE.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA