15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Senka Hodžić iz Olova osvojila je prestižnu nagradu na takmičenju UK Songwriting Contest

Senka Hodžić iz Olova nedavno je na jednom od najpriznatijih i najvažnijih svjetskih takmičenja za autore u Velikoj Britaniji osvojila značajnu nagradu za svoje autorsko izvođenje pjesme “Learn to let go”.

Senka je rođena u Sarajevu 1989. godine, osnovnu školu završava u Olovu, a nakon toga postaje učenica Prve Gimnazije Sarajevo i Srednje muzičke škole. Nakon srednje škole, upisuje Muzičku akademiju u Sarajevu gdje je diplomirala 2012, a potom i magistrirala 2014.godine. Nakon završetka studija radila je prvo kao profesorica Muzičke kulture u Olovu, a trenutno je nastavnica klavira u Kladnju.

U intervjuu za Radio Olovo rekla je da je njen talenat za muziku prvi otkrio njen otac. 

- OGLAS -

-Kada je došlo vrijeme da se, sa 9 navršenih godina upišem u muzičku školu, pitao me je koji bih instrument voljela svirati, ja sam bez dileme rekla da želim klavir. Danas sam po struci muzikologinja, ali klavir i dalje igra nezamjenjivu ulogu u svim aspektima mog bavljenja muzikom.

Senka je pjesme počela pisati u tinejdžerskom dobu, a nešto aktivnije nastavila tokom studija. Kaže kako su joj roditelji u svemu pružali bezrezervnu podršku i njima duguje neizmjernu zahvalnost za sve što je do sada postigla.

Na prestižnom takmičenju u Velikoj Britaniji, Senka je osvojila četiri zvijezdice za svoju pjesmu “Learn to let go” a autorica je svih komponenti pjesme. Izjavila je da svoje pjesme snima u kućnom studiju, ali da fokus takmičenja nije bio na produkciji nego na kvalitetu pjesme. 

-Najveći značaj ove nagrade za mene leži u tome što je, osim rejtinga od 4 zvjezdice, dobila i dodatno priznanje „Commended Entry“ koje se dodjeljuje samo određenim pjesmama sa 4 zvjezdice gdje su autori iskazali poseban talenat i vještinu pisanja. Kada kažem da su moju pjesmu preslušala i ocijenila zvučna autorska imena svjetske scene poput Stuarta Eppsa, Simona Ellisa ili Shelly Peiken, jasno je da je ovo ogroman poticaj da se nastavim baviti autorskim radom. Pored toga, značajne su i prilike i mogućnosti koje proizlaze iz toga. Uvijek je prisutna mogućnost da pjesma bude primijećena i da se određeni izvođač ili producent zainteresuje za nju ili rad njenog autora, izjavila je Senka za Radio Olovo

Za kraj razgovora Senka je mladima poslala sljedeću poruku:

-Životno pravilo kojim sam se oduvijek vodila glasi: Slušaj sebe! Današnje vrijeme je prepuno izazova i mlad čovjek se ponekad izgubi u masi savjeta i glasova koji zvuče kao da bolje od nas samih znaju šta je dobro za nas, a to naprosto nije tako. Mislim da čovjek nikada ne bi trebao birati određeni životni put ili zanimanje samo zato što tu „ima para“ i „lako se zaposliti“ nego treba odabrati onaj put koji će ga učiniti sretnim i pomoći mu da se ispuni unutrašnjim mirom. Ako nešto voliš raditi, to ćeš onda raditi dobro, ako radiš dobro, radit ćeš kvalitetno. Ako radiš kvalitetno, materijalna komponenta će sasvim sigurno biti ogledalo toga.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA