-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

EU: Ruski mediji šire paniku na Zapadu

Usljed pandemije koronavirusa, geopolitička trvenja su nastavljena po starom, ili su čak pogoršana.

U dokumentu Evropske unije, ruski mediji se optužuju za širenje panike na Zapadu putem dezinformacija o virusu. Kina je oduzela akreditacije novinarima tri američka lista u sporu oko slobode medija i izvještavanja o koronavirusu, čime je intenzivirana borba između dvije glavne svjetske ekonomije. Biće protjerano najmanje 13 novinara u odmazdi bez presedana protiv stranih medija koji rade u toj državi.

Ruski mediji su pokrenuli “značajnu kampanju dezinformisanja” protiv Zapada kako bi pogoršali uticaj koronavirusa, izazvali paniku i posijali nepovjerenje, navodi se u dokumentu Evropske uniije u koji je Rojters imao uvid.

- OGLAS -

Plasiranjem lažnih vijesti na engleskom, španskom, italijanskom, njemačkom i francuskom na internet, ruska kampanja koristi kontradiktorne, zbunjujuće i maliciozne izvještaje da Uniji oteža da odgovori na pandemiju, piše u izvještaju.

Kremlj je juče demantovao te navode, rekavši da su neosnovani i da im nedostaje zdrav razum.

“U toku je značajna kampanja dezinformisanja koju sprovode prokremaljski mediji u vezi sa Kovidom-19,” navodi se u internom dokumentu na devet strana, od 16. marta.

“Sveobuhvatni cilj ruskog dezinformisanja je da se pogorša kriza javnog zdravstva u zapadnim zemljama… u skladu sa širom strategijom pokušaja podrivanja evropskih društava,” navodi se u dokumentu koji je sastavilo spoljnopolitičko krilo EU, Evropska služba za spoljnu akciju (EEAS).

Dodaje se da je specijalizovana baza podataka EU zabilježila skoro 80 slučajeva dezinformisanja o koronavirusu od 22. januara.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ukazao na ono što je nazvao nedostatkom specifičnog primjera ili veze sa određenim medijem u dokumentu EU.

“Opet govorimo o nekim neosnovanim navodima koji su u trenutnoj situaciji vjerovatno rezultat antiruske opsesije,” rekao je Peskov.

EEAS je odbio da direktno komentariše izvještaj, ali je portparol rekao da je EU u kontaku sa Guglom, Fejsbukom, Tviterom i Majkrosoftom kako bi “razgovarali o širenju dezinformacija o epidemiji Kovida-19”.

EU i NATO optužuju Rusiju za tajnu akciju, uključujući dezinformisanje, u pokušaju da destabilizuju Zapad korištenjem podjela u društvu. Rusija demantuje takvu taktiku, a predsjednik Vladimir Putin je optužio strane neprijatelje da napadaju Rusiju širenjem lažnih vijesti o epidemiji da bi izazvali paniku.

U izvještaju EEAS se navode nemiri krajem februara u Ukrajini kao primjer posljedica takvog dezinformisanja.

Piše da je u lažnom pismu, navodno od ukrajinskog ministarstva zdravlja, lažno navedeno da je u zemlji zabilježeno pet slučajeva koronavirusa. Ukrajinske vlasti su navele da je pismo nastalo izvan Ukrajine, piše u izvještaju EU.

Dezinformacije koje šire proruski mediji se zasnivaju na priči da je koronavirus djelo čovjeka i da ga Zapad koristi kao oružje, navodi se u izvještaju koji je prvi prenio “Fajnenšl tajms”.

Istražitelji sa Univerziteta Kardif su otkrili evoluiranje taktike prokremaljskih medija, prenio je “Gardijan”.

Ruski izvori nisu autori dezinformacija, nego šire teorije koje potiču, na primjer, iz Kine, Irana ili američke ultradesnice.

“Ta taktika im omogućava da izbjegnu optužbe da su sami kreirali dezinformacije, i mogu da tvrde da samo prenose šta drugi kažu”, navodi se u izvještaju.

Služba EU je takođe sa Slovačkom podijelila informaciju o širenju lažne vijesti koja optužuje premijera Petera Pelegrinija da je zaražen virusom i da je možda prenio infekciju drugim zvaničnicima tokom nedavnih samita.

EU lideri, inače, od početka marta razgovaraju putem video konferencija.

Zvaničnici EU su komentarisali izvještavanje medija u drugim zemljama. U Kini, navodi se u izvještaju, državni mediji nastoje da prikažu da je za divljenje način na koji predsjednik Si Đinping obavlja posao, a da je kineski politički sistem prednost u borbi protiv virusa. U Iranu se Kovid-19 opisuje kao američko biološko oružje, kao i bolest koju Izrael koristi protiv Irana.

Infobox (Boks): Putina non-stop štite od virusa

Ruskog predsjednika Vladimira Putina non-stop štite od koronavirusa, saopštio je juče Kremlj. Sve osoblje koje je uključeno u raspored njegovih obaveza podvrgava se obaveznom testiranju na virus, dodaje se u saopštenju, kako je prenio Rojters.

U Rusiji je do sada zabilježeno 147 slučajeva koronavirusa i vlasti su privremeno zabranile strancima da ulaze u zemlju kako bi spriječili dalje širenje.

“Sve što je potrebno da se predsjednik zaštiti od virusa i drugih bolesti čini se non-stop,” rekao je novinarima portparol Dmitrij Peskov.

“Predsjednikov raspored rada je javan i najbolji dokaz njegovog zdravstvenog stanja.”

Peskov je ranije odbio da kaže da li je Putin testiran na koronavirus, ali je rekao da je zdravstvena njega predsjednika na izuzetno visokom nivou.

Putin je juče bio u posjeti Krimu. Novinari koji su putovali sa njim prethodno su testirani na virus. Peskov je juče rekao da je i on testiran na koronavirus sa svim visokim zvaničnicima Kremlja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA