10.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Ljekari u Francuskoj tužili premijera i resornog ministra zbog državne laži o koronavirusu

Ljekari u Francuskoj tužili su premijera te zemlje Eduarda Philippea i donedavnog ministra zdravstva Agnesa Buzyina za “državnu laž“ u kontekstu krize koju je u toj zemlji izazvalo širenje potencijalno smrtonosnog koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Lokalni mediji javljaju da je najmanje 600 ljekara u Palati pravde u Parizu podnijelo tužbu protiv Philippea i Buzyina i terete ih da su širili državnu laž u rukovođenju krizom.

Podnosioci tužbe tvrde da su premijer Philippe i Buzyin, koji je prošlog mjeseca podnio ostavku s ministarske funkcije, znali koliku opasnost predstavlja epidemija koronavirusa i da nisu blagovremeno poduzeli adekvatne mjere.

- OGLAS -

Advokat kojeg su ljekari angažirali Fabrice Di Vizio kazao je da je neophodno pokrenuti istragu o informacijama koje je vlada zatajila pred građanima.

Uporedo s tim, zdravstveno osoblje domova za stare osobe u Francuskoj poslalo je otvoreno pismo ministru zdravstva te zemlje Olivieru Veranu u kojem su ga upozorili da u domovima borave ljudi čija je prosječna starost 85 godina.

Poručili su ministru Veranu da im nedostaju zaštitne maske i upozorili ga da bi ulaskom koronavirusa u staračke domove moglo umrijeti i do 100.000 ljudi.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA