Vijesti
Operacija "Izvor mira": U toku artiljerijski napadi na terorističke položaje u Tell Abyadu
# Agencije

Oružane snage Republike Turske započele su danas operaciju "Izvor mira", čiji je cilj osigurati mir u regiji i uništiti teroristički koridor, koji teroristi pokušavaju uspostaviti na južnoj granici Turske. U toku su artiljerijski napadi na sirijski grad Tell Abyad, javlja Anadolu Agency (AA).

Novinar AA javlja kako su u toku artiljerijski napadi na sirijski grad Tell Abyad, koji se nalazi naspram turskog Akcakalea. Navodi se također kako se iznad pomenute regije vije dim, a artiljerijski napadi i dalje traju.

Stanovnici turskog Akcakalea su pozvani na oprez.

Turski predsjednik Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan potvrdio je danas da su Oružane snage Turske započele operaciju pod nazivom "Izvor mira", protiv terorista na sjeveru Sirije.

"Zajedno sa Sirijskom nacionalnom vojskom, naše Oružane snage Turske pokrenule su operaciju 'Izvor mira' protiv terorističkih organizacija PKK/YPG i ISIS-a, na sjeveru Sirije", napisao je Erdogan na Twitteru.

Naglasio je kako je cilj Turske uništiti teroristički koridor koji teroristi pokušavaju izgraditi na južnoj granici i uspostaviti mir regiji. Također je istakao kako će ovom operacijom biti uklonjena teroristička prijetnja prema Turskoj, te kako će zahvaljujući "sigurnoj zoni" koja će tamo biti uspostavljena, sirijskim izbjeglicama biti omogućeno da se vrate svojim domovima.

"Zaštitit ćemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi stanovništvo regije od kandži terorista", poručio je Erdogan.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.