Vijesti
Opoziciona strategija uspjela: Putinova stranka izgubila oko trećinu mjesta u parlamentu Moskve Moskovske izbore su istaknuti opozicioni političari, poput Alekseja Navaljnog i njegovih saveznika, označili kao šansu za nagrizanje Ujedinjene Rusije prije parlamentarnih izbora 2021.
#

Ruska vladajuća stranka Ujedinjena Rusija, koja podržava predsjednika Vladimira Putina, izgubila je oko trećinu mjesta u moskovskom parlamentu i sada je pitanje ko će imati vlast u glavnom gradu Rusije, prenosi Rojters.

Nedjeljni izbori bili su jedni od najposmatranijih posljednjih godina, jer su vlasti iz izborne trke isključili brojne opozicione partije, zbog čega su Moskvu danima potresali protesti.

Novinska agencija RIA je u ponedjeljak, sugerisala da je opoziciona strategija taktičkog glasanja za najjačeg kandidata uspjela, navodi Rojters, a prenosi HINA.

Moskovske izbore su istaknuti opozicioni političari, poput Alekseja Navaljnog i njegovih saveznika, označili kao šansu za nagrizanje Ujedinjene Rusije prije parlamentarnih izbora 2021.

Protesti su izbili sredinom jula nakon što je centralna izborna komisija odbila prihvatiti kandidaturu većeg broja opozicionih političara, pod izgovorom da nisu sakupili dovoljno potpisa pravih pristalica.

Navaljni je savjetovao svoje pristalice da taktički, širom Rusije, glasaju za kandidata koji ima najveće šanse pobijediti kandidata Ujedinjene Rusije.

  

Moskovski kandidati Ujedinjene Rusije su "pretvoreni" u nezavisne kandidate kako bi se distancirali od stranke koja ima najnižu podršku u zadnjih deset godina.

Gotovo kompletni izborni rezultati, na koje se poziva RIA, pokazuju da je Ujedinjena Rusija izgubila oko trećinu mjesta, u poređenju s prošlim izborima.

RIA navodi da će Ujedinjena Rusija naposlijetku vjerojatno imati 26 od 45 odborničkih mjesta u moskovskoj skupštini.

Na prethodnim je izborima 2014. Ujedinjena Rusija dobila 28 odbornika preko svoje liste i još 10 nezavisnih odbornika koje je poduprla.

Ovoga je puta, navodi RIA, Komunistička stranka uzela mjesta Ujedinjenoj Rusiji, osvojivši 13 mandata, dok su nakon prošlih izbora imali samo pet odbornika.

Opoziciona stranka Jabloko (Jabuka) i Pravedna Rusija osvojile su tri mandata, navodi RIA, a prenosi HINA.

Lokalni izbori održani su u cijeloj Rusiji, u nedjelju.

Društvenim mrežama kruži nekoliko video zapisa, na kojima se vidi kako su neki glasači stavljali više listića u glasačke kutije, navodi Rojters.

Putin i dalje ima veliku podršku te ga podržava preko 60 posto Rusa, ali ipak manju nego prethodnih godina.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.