15 C
Sarajevo
28.03.2024

Predsjednik Suda BiH primio u posjetu gradonačelnika Sarajeva

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec jučer je u Sudu Bosne i Hercegovine ugostio gradonačelnika Sarajeva gospodina Abdulaha Skaku, sa saradnicima.

Posvećen podizanju stepena transparentnosti, razvijanju međuinstitucionalne saradnje i saradnje sa zajednicom, Sud Bosne i Hercegovine je prošle sedmice potpisao Memorandum o saradnji s Gradom Sarajevo. 

Razgovorano je o potpisanom Memorandumu, organizaciji i radu Suda, izazovima s kojima se Sud susreće, tehničkoj opremljenosti i kapacitetima za suđenja u najkompleksnijim predmetima. 

- OGLAS -

Debevec je istakao kako su Sud Bosne i Hercegovine i glavni grad BiH simboli državnosti, te naglasio izuzetnom posjetu gradonačelnika.

Gradonačelnik Skaka apostrofirao je da je namjera Memoranduma, između ostalog i da se kroz saradnju sa Sudom rad Informativnog centra o MKSJ učini bližim javnosti. Također, najavio je skoro preuzimanje arhivske građe Tribunala u Haagu i u štampanoj formi koja će potom biti pohranjena u Vijećnici.

Pozvao je i na korištenje kapaciteta Vijećnice za organizaciju edukacija i stručnih skupova.

Skaka je, tokom posjete Sudu BiH, obišao i prostorije Odjeljenja za podršku svjedocima uz kratku prezentaciju rada tog po mnogo čemu jedinstvenog odjeljenja u regiji, visokosofisticirana sudnica 6, u kojoj se odvijaju suđenja u najkompleksnijim predmetima, te AV tehnika. Gradonačelnik Sarajeva imao je priliku vidjeti i novu sudnicu 9, koja je puštena u rad početkom ove godine, saopćeno je iz Suda BiH. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA