Vijesti
Optužbe na račun Poljske: Bjelorusija tvrdi da je poljski helikopter ušao u zračni prostor ove države Napeti odnosi između dviju susjednih zemalja dodatno su se pogoršali kad je Rusija, saveznica Bjelorusije, prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu.
#

Bjelorusija je u četvrtak rekla da je poljski helikopter prešao na njenu teritoriju, no Varšava kaže da nijedan poljski helikopter nije prešao granicu između dviju zemalja.

Napeti odnosi između dviju susjednih zemalja dodatno su se pogoršali kad je Rusija, saveznica Bjelorusije, prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu.

“Oko 15:20 letjelica je prešla granicu Republike Bjelorusije u dubini do 1.5 kilometara. U 16:22 helikopter je više puta prešao državnu granicu, ušavši na bjelorusku teritoriju 300 metara”, reklo je Ministarstvo odbrane Bjelorusije na svom kanalu na Telegramu.

Bjelorusija, najbliži saveznik Moskve, rekla je da je kao odgovor naredila uzlijetanje vojnih letjelica. Poljska je rekla da nijedan od njihovih helikoptera nije narušio bjeloruski zračni prostor, zanijekavši ranije izvještaje Bjeloruskog ministarstva odbrane da je poljska letjelica prešla granicu u četvrtak.

“Operativno zapovjedništvo nedvosmisleno negira takve izvještaje”, glasnogovornik Operativnog zapovjedništva oružanih snaga rekao je Reutersu.

“Nijedan poljski helikopter nije prešao u zračni prostor Bjelorusije”, rečeno je. 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.