Vijesti
Orban: Švedska prvo treba popraviti odnose s Mađarskom, pa onda ući u NATO" Još nema datuma kada bi Parlament Mađarske mogao glasati o švedskoj kandidaturi za prijem, a NATO je najavio sastanak šefova država i vlada u julu.
#

"Odnosi Mađarske i Švedske moraju se poboljšati prije nego što se odobri kandidatura te nordijske države za članstvo u NATO", izjavio je mađarski premijer Viktor Orban na Katarskom ekonomskom forumu.

Švedska i Finska zatražili su pridruživanje Sjevernoatlantskom vojnom savezu prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali su Turska i Mađarska zaustavile švedsku prijavu, a Budimpešta je navela nezadovoljstvo zbog švedskih kritika Orbanovih poteza koji se tiču demokratije i vladavine prava.

"Politički odnosi Mađarske i Švedske užasno su loši, ne želimo da uvozimo sukobe u NATO", kazao je Orban, prenosi Radio "Slobodna Evropa".

Još nema datuma kada bi Parlament Mađarske mogao glasati o švedskoj kandidaturi za prijem, a NATO je najavio sastanak šefova država i vlada u julu.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.