Vijesti
Oslobođeni okupirani dijelovi azerbejdžansko-iranske granice Azerbejdžanska vojska oslobodila je još 20 sela i jedno naselje od armenskih snaga
#

Azerbejdžanska vojska oslobodila je još 20 sela i jedno naselje od armenskih snaga, objavio je u četvrtak predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, prenosi Anadolu Agency (AA).

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev potvrdio da su u potpunosti oslobođeni okupirani dijelovi azerbejdžansko-iranske granice.

"Hrabra azerbejdžanska vojska oslobodila je sela Mollaveli, Gornji Refidinli i Donji Refidinli u Fuzuliju, Sirik, Sihlar, Mestelibeyli i Derzili u Jabrayilu. Živjela azebejdžanska vojska. Karabah je Azerbejdžan", napisao je Aliyev.

Potvrdio je i da su oslobođena sela Kollukislak, Malatkesin, Kend Zengilan, Genlik, Velikulubeyli, Karadere, Copedere, Tatar, Tiri, Emirhanli, Karkulu, Bartaz i Dellekli u Zengilanu i naselje Agbend.

Alijev je izjavio da su oslobađanjem grada Aghbenda od okupacije, u potpunosti preuzeli kontrolu nad okupiranim dijelovima azerbejdžansko-iranske granice.

Armenske snage su 27. septembra započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i još sedam okupiranih azerbejdžanskih regija.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.