15 C
Sarajevo
26.04.2024

Lejla Tutić: Ideju stavite na papir, pretvorite je u viziju, dajte joj rok i onda imate cilj

Prema definiciji, uspjeh je postizanje nekog planiranog cilja, ali i ostvarenje ličnih snova i želja. Prvi i najveći korak ka uspjehu je vjera u sebe. Motivacijski trener i autorica knjige ”Život sa svrhom” Lejla Tutić vjeruje sebi i uspjela je, a pored toga pomaže i drugima da, prije svega, vjeruju sebi, a onda i da ostvare uspjeh.

”Često uspjeh vežemo samo za vanjštinu, ali prava definicija uspjeha je biti osvješten iznutra. Vratiti se sebi, a onda raditi na sebi. Uspjeh dolazi iznutra.”

Šta ustvari predstavlja uspjeh?

- OGLAS -

”Vanjski uspjeh je zaista važan. Međutim, važnije je postaviti pitanje: šta sam morao postati da bih ostvario uspjeh? Povratak sebi uz preispitivanje stavova, misli, govora i ostalih ”programa” rezultira vanjskim uspjehom. Čovjek je u potpunosti sretan, tek kada je zadovoljan iznutra. Vanjski uspjeh prati unutrašnji mir”, kaže Lejla i dodaje:

”Puno je bitnije šta oblikujemo unutar sebe. Kada postignemo svoju svrhu onda je vanjski uspjeh refleksija našeg unutrašnjeg svijeta. A to je pravo zadovoljstvo. Spojiti i pomiriti unutrašnjost i vanjštinu.”

Lejla Tutić je autorica knjige ”Život sa svrhom” u koju je, kako kaže utkala mnogo ljubavi.

”Knjigom sam željela vratiti ljude njima samima. Svrha života je ustvari cjelokupni proces učenja, našeg cjelokupnog rasta i spoznavanja naše svrhe na ovom svijetu.”

Strah je nažalost jedan od najvećih problema i prepreka za uspjehom.

”Mislim da strah postoji zbog pogrešnih uvjerenja. Nas ne uče šta znači prihvatiti sebe. Spoznati i voljeti sebe i svoj talent. To nas ne uče tokom odrastanja. Prema našim shvatanjima voljeti sebe znači biti egoističan, a to nije tačno. Morate voljeti sebe. Čovjek koji ne voli i ne vjeruje sebi, ne može imati ljubav i povjerenje drugih”, ističe Lejla pa nastavlja:

”Zbog doze straha od drugog i drugačijeg još uvijek smo zarobljeni. Moramo postati svjesni toga da je sve moguće i da je strah nešto što svakodnevno moramo pobjeđivati, a što nas nikada ne smije sputavati.”

Sve je lakše reći nego uraditi, a tome najbolje svjedoči Lejlin primjer. Njena transformacija je trajala 8 godina. Morala sam biti promjena koju želim, naglašava Lejla i objašnjava zašto se odlučila pomagati drugima:

”Kada sam ”odradila” posao na sebi, iako ga još uvijek radim, odlučila sam pomoći i drugima. Viša svrha mog života je unaprijediti živote ljudi oko mene. Tako sam postala motivacijski govornik i trener .”

Svako je individua za sebe, ali početni korak ka uspjehu je shvatanje rečenice da svijet ne vidimo onakvim kakav on jeste, nego kao ogledalo sebe.

”Moramo konstantno raditi na sebi. Sjediti u miru i slušati svoje misli. Naš sadašnji život je odraz naših misli iz prošlosti. Fokusirajte se na pozitivne stvari, jer u životu uvijek dobijemo ono što nam je u fokusu.”

O situaciji u BiH, Lejla kaže:

”Svi smo mi odgovorni za trenutno stanje. Koliko god je vlast kriva, moramo biti iskreni i suočiti se nama samima, pa ćemo onda shvatiti da smo samo mi glavni i odgovorni urednici svog života.”

Recept za uspjeh, prema Lejlinim uputama je sljedeći:

”Vašu želju morate prenijeti na papir i ona tada postaje vizija. Postaje opipljiva. Kada joj date vremenski rok ona iz vizije prerasta u cilj, a onda svaki dan morate raditi po jedan korak koji će Vas dovesti do tog konačnog cilja. Formula za uspjeh je jednostavna i glasi: primjena jednako je promjena. Zato krenite već danas.”

Kada vjerujete i volite sebe i imate samopuzdanje onda ćete raditi ono što volite, biti s ljudima koje volite i što je najvažnije bit ćete sretni. Sretni i ispunjeni iznutra, a uspješni izvana, završava Lejla Tutić.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA