Vijesti
Otkazano 1.100 letova s japanskog aerodroma Kanasi zbog tajfuna Trami Aviokompanije su otkazale više od 1.100 letova
# Getty Images

Snažan tajfun Trami koji se približava japanskom glavnom otoku uzrokovao je otkazivanje letova i rad željeznica, ali i evakuaciju stanovništva na mjestima koja se još uvijek oporavljaju od snažnog tajfuna koji je pogodio ovu zemlju prije manje od mjesec dana, prenosi Reuters.

Međunarodni aerodrom Kanasi u Osaki, zapadni Japan, koji je bio poplavljen tokom tajfuna Jebi, objavio je da je otkazao letove u nedjelju, a namjeravaju uspostaviti linije u ponedjeljak ujutro na aerodromu koji je normalno počeo s radom tek 21. septembra.

Aviokompanije su otkazale više od 1.100 letova, a većina lokalnih željeznica također su otkazale linije, potvrđeno je danas, javila je japanska televizija NHK.

Izdata je naredba za evakuaciju oko 700.000 domaćinstava u južnom i zapadnom dijelu Japana, a više od 300.000 domaćinstava ostalo je bez struje u južnoj Okinavi i Kohashimi, a Agencija za meteorologiju Japana izdala je upozorenje na mogućnost klizišta i poplava zbog oluje.

Tajfun Trami poprimio je drugu kategoriju tropske oluje na skali do pet, a trenutno se kreće prema sjeveroistoku Japana i proći će pored otoka Kyushu i glavnog otoka Honshu između nedjelje i ponedjeljka, što je sličan put kojim je prošao tajfun Jebi početkom septembra.

Taj tajfun bio je najsnažnija oluja koja je pogodila Japan u posljednjih 25 godina uzrokujući neke od najvećih plima i oseka od 1961. godine.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.