11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Mukla tišina u Potočarima pred izricanje konačne presude Radovanu Karadžiću

U Memorijalnom centru u Potočarma okupio se velik broj ljudi koji će zajedno pratiti izricanje presude.

Došlo je puno članova porodica stradalih Srebreničana, a među okupljanima su i studenti, ali i velik broj policijskih snaga. Svi s nestrpljenjem očekuju presudu. Većina se nada kako će se Karadžiću potvrditi kazna od 40 godina zatvora, ali i da će biti proglašen krivim i za genocid i u drugih šest općina u BiH.

I brojne novinarske ekipe iz BiH i regiona od ranih jutarnjih sati počele su pristizati u Memorijalni centar Potočari, gdje će u spomen-sobi ovoga kompleksa biti organizirano praćenje izricanja konačne presude Radovanu Karadžiću. 

- OGLAS -

Za majke Srebrenice, koje žive na selima, organiziran je prijevoz do Potočara i nazad do njihovih kuća. One će dva sata prije izricanja presude stići u Memorijalni centar.

Avaz

Očekuju da Karadžić bude doživotno osuđen, što bi to, kako kažu, za njih bio minimum pravde. 

Pribojavaju se političkog utjecaja velikih sila poput SAD, Velike Britanije, Kine i drugih, koje bi mogle lobirati da monstrum bude oslobođen svih tačaka optužbe ili da proces bude vraćen na ponovno suđenje.

U Srebrenici je danas atmosfera uobičajena. U gradu nigdje neće biti organiziran zajednički prijenos i u ugostiteljskim objektima i drugim javnim mjestima nema komentara o današnjem događaju.

Avaz

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA