Vijesti
Palestinci odbacili 'neodgovorne' Pompeove izjave o izraelskim naseljima Palestinci su odbacili izjave američkog državnog sekretara Mike Pompea o izraelskim naseljima na palestinskim teritorijama, javila je zvanična novinska agencija WAFA
#

- Sve vrste naselja na palestinskoj zemlji okupiranoj od Izraela 1967. godine nisu legalne po međunarodnom pravu - navodi WAFA riječi Nabila Abu Rudeineha, portparola palestinskog predsjedništva.

Pompeo je u petak kazao da izjave izraelskog premijera Benjamina Netayahua o anektiranju nekih izraelskih naselja na Zapadnoj obali "ne škode mirovnom planu Sjedinjenih Država" poznatijem kao "sporazum stoljeća".

- Odbacujemo takve izjave. One su neodgovorne i predstavljaju kršenje međunarodnog prava i provokaciju palestinskog naroda koji će se držati svojih legitmnih prava, uglavnom onih na Jerusalem i sveta mjesta - izjavio je Abu Rudeineh.

- Palestinci nedvosmsleno odbacuju sporazum stoljeća zbog američkih stavova prema Jerusalemu, naseljima i ostalim palestinskim legitimnim pravima - dodao je.

- Oni koji vjeruju da će sporazum stoljeća biti prihvaćen griješe. Plestinski narod nikada neće prihvatiti da se sporazum koji krši njihova prva prihvati - istaknuo je palestinski portparol, prenosi agencija Xinhua.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.