7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Pojedinim bh. univerzitetima prijeti izbacivanje iz Erasmus programa

Rukovodstvo i članovi bh. ogranka Erasmus Student Network (ESN), jedne od najvećih međunarodnih studentskih organizacija pozivaju odgovorne da poštujući Okvirni zakon o visokom obrazovanju u BiH što prije pristupe reakreditaciji univerziteta u BiH i riješe krizu koja bi najviše pogodila studentsku populaciju u BiH.

Kao organizacija koja u svom članstvu okuplja bivše i trenutne Erasmus studente iz BiH, ali i strane Erasmus studente koji trenutno studiraju u BiH, ovo udruženje skreće  pažnju na posljedice koje bi ova blokada mogla imati za studentice i studente u BiH.

– Isključenje iz Erasmus+ programa i prestanak važenja univerzitetskih diploma u EU su posljedice kakvima visoko obrazovanje u postratnoj BiH još nije svjedočilo. Posebno smo zabrinuti zbog upozorenja iz EU Delegacije u BiH da ukoliko do 31. marta ne dođe do reakreditacije šest univerziteta kojima je akreditacija već istekla, ovi univerziteti bi mogli biti isključeni iz Erasmus+ programa-ističe se u apelu Udruženja .

Predstavnici Erasmus Student Network BiH od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH zahtijevaju da poštujući Okvirni zakon o visokom obrazovanju BiH pristupe reakreditaciji univerziteta koji su za taj proces već aplicirali.

- OGLAS -

Ovo udruženje  poziva Upravni odbor Agencije za visoko obrazovanje BiH da što prije ispuni preostale uvjete za punopravno članstvo u Europskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA), te pozivaju kolegice i kolege iz studentskih asocijacija širom BiH da dignu svoj glas i pridruže se pozivu za osiguranjem kvalitetnog visokoobrazovnog sistema i ostanka u Erasmus+ programu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA