1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Mandarine odgađaju sijede vlasi

Nutricionistica Frida Harju-Vestmen izjavila je da mogu odgoditi pojavu sijedih vlasi u kosi. Zbog vitamina koje sadrže tijelo može imati velike koristi.

“Vitamin C pomaže tijelu da proizvede više kolagena, dok vitamin A pomaže da kosa ostane hidratizovana povećanjem proizvodnje sebuma”, rekla je Harju-Vestmen.

I dok će prekrasna kosa i koža biti rezultat tvog redovnog konzumiranja mandarina, to nisu jedine prednosti, prenose Nezavisne novine.

- OGLAS -

Što mandarine čine tijelu?
Osim što usporavaju pojavu sijedih i odgađaju starenje kože, mandarine takođe imaju mnoge ozbiljne zdravstvene prednosti. Prema Natural Food Series, mandarine mogu poboljšati probavu, regulisati krvni pritisak, zaštititi srce i smanjiti rizik od raka, dijabetesa i osteoporoze.

Mogu li mandarine pomoći u mršavljenju?
Mandarine su bogate vlaknima i sadrže prilično malo kalorija.

Studije su pokazale da jedenje hrane bogate vlaknima može imati značajan doprinos kada je gubitak kilograma u pitanju. Vlakna su neophodna za redovnu probavu i smanjuju nivoa šećera u krvi.

Koja je razlika između narandži i mandarina?
Livestrong.com navodi, iako postoje razlike između narandži i mandarina, one su vrlo slične. Najočitija razlika je da su mandarine mnogo manje od naransže, imaju tanju koru, imaju i znatno manje vitamina C i vlakana od narandže, pa je dodavanje narandže u prehranu jako pametno. Ali, za razliku od narandži mandarine su praktične za konzumaciju na bilo kojem mjestu jer se lagano gule.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA