7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Dubai gradi najveću solarku na svijetu

Učast velikog vladara Mohammeda Bin Rashida Al Maktouma, duboko u pustinji oko Dubaija, gradi se veliki solarni park nazvan njegovim imenom. Osam godina raste ovaj veliki park, a satelitske snimke pokazuju u kakvim golemim razmjerima nastaje. Kad bude završen trebao bi strujom napajati oko 1,3 milijuna domova, smanjiti emisiju ugljika za oko 6,5 milijuna tona godišnje. A cijena ulaganja, prava sitnica, je 13,6 milijardi dolara.

Njegova izgradnja najavljena je 2012. godine, a završetak bi trebao biti 2030. godine. Do sada su završene prve dvije faze i 2,3 milijuna panela sa kapacitetom od 213 megavata. Započela je i treća faza, koja se planira završiti do 2020. godine, i u kojoj će se dodati još tri milijuna panela i dodatnih 800 megavata, piše CNN.

Ovaj ambiciozni projekt postaje još i zahtjevniji, jer se gradi i u visinu.

 
Prije godine dana započela je gradnja onoga što nazivaju najvišim solarnim tornjem na svijetu (CSP). Koristit će i zrcala, heliostat, optičku spravu koja s jednim, najčešće ravnim zrcalom prati gibanje Sunca i sunčevu svjetlost odbija na odabrano mjesto. Koristit će ih kako bi zagrijali protok rastaljenih soli. Toplina se koristi za napajanje parnih turbina koje proizvode električnu energiju.

- OGLAS -

“Skladištenje termalne energije 10 je puta jeftinije je od skladištenja električne energije. I tako ta tehnologija dobiva prednost”, kaže prof. Christos Markides sa Imperial College London.

 
CSP tako zapravo može proizvoditi struju i bez sunca i tijekom noći. Moći će uskladištiti 15 sati topline i omogućuje napajanje 24 sata dnevno. Kad se u potpunosti završi bit će visok 260 metara i okružen sa 70.000 heliostata. Uz toranj u toj fazi bit će dodani i novi paneli koji će moći proizvesti 850 megavata struje. I tako pomalo do željenih 5000 megavata.

I bez ostvarenja tog velikog cilja, ovaj se solarni park nalazi jako visoko na listi sličnih parkova u svijetu. Trenutačno se najvećim smatra solarni park u Ningxia, Kini, sa snagom od 1547 megavata. Indijska solarna farma Ladakh trebali bi proizvesti oko 3000 megavata kada bude završena 2023. godine.

Najveći izazov u gradnji ovih velikih postrojenja je neprijateljska klima, posebno pustinjska prašina.

 
 
“Prašina predstavlja jako veliki izazov, jer se skuplja na modulima i smanjuje snagu koju oni generiraju. Zato će se koristiti i robotski sistem čišćenja koji je sposoban cijelu tvornicu očistiti u jako kratkom vremenu”, kažu iz Dubai Energy and Water Authority (DEWA).

Markides naglašava kako je jako važan faktor i temperatura, solarna fotonaponska energija degradira se brže ako postoje temperaturne promjene između npr. vrlo hladne i vrlo vruće. U Dubaiju temperature preko ljeta mogu ići iznad 40 stupnjeva, a tijekom noći spustiti se na deset stupnjeva.

Strategija je da se do 2030. godine 25 posto energije nabavlja iz čistih izvora, a 75 posto nje do 2050. godine, a tako bi se moglo osigurati i 42.000 megavata struje. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA