5 C
Sarajevo
25.04.2024

Godišnjica smrti: Šantić nikada nije otišao iz Mostara, živi u dušama normalnih Mostaraca

Učesnici Šantićevog festivala djece pjesnika danas su u parku koji nosi pjesnikovo ime položili cvijeće i pročitali po jednu svoju pjesmu u čast onog koje napisao neponovljive pjesme kao što su “Emina” ili “Ostajte ovdje”.

Goran Kosanić, generalni sekretar SPKD Prosvjeta Mostar i organizator festivala, kaže kako djeca koja dođu iz svih zemalja regije donesu Aleksu sa sobom, iako on nikad iz Mostara nije ni otišao.

“Aleksa je došao u svoj Mostar ove godine u stihovima djevojčice iz Makedonije, u stihovima dječaka iz Kragujevca. Svi znaju za njega i za Aleksin Mostar. Sto puta su me pitali da li je Aleksa otišao iz Mostara, za mene nije, jer je živio u dušama normalnih Mostaraca”, smatra Kosanić.

- OGLAS -

Zlobnici su pokušali da ga otjeraju, nastavlja dalje, kradući mu ulicu, kradući mu gimnaziju, ali sve će to doći na svoje.

“Ja sam jedan od prvih zagovornika da se Šantiću vrati njegova ulica, kao i ime gimnazije. Kad bilo gdje spomente Mostar, spomene se ime i njegovog najvećeg pjesnika. Oni koji su rušili Mostar, uzeli su ime ulici, uzeli su ime gimnaziji. Mislim da oni ne vole Mostar kao što ga je volio Aleksa”, izjavio je Kosanić.

Kosanić kaže i da ostaje žal da Grad Mostar koji se kandiduje za kulturnu prijestolnicu cijele Evrope, za Šantićev festival nije izdvojio niti jedne marke.

Stefanija Jakimovska iz makedonskog grada Velesa došla je u Mostar sa svojom pjesmom o Šantiću. Kaže kako joj je jako drago da je učesnica festivala koji nosi ime njenog omiljenog pjesnika.

Aleksa Nikolić iz Kragujevca na festivalu je bio i prije četiri godine, ove godine je najstariji učesnik.

“Kad sam bio mali pred spavanje su mi čitali razne pjesme, a baka je posebno voljela Aleksu Šantića. Najviše mi je čitala pjesmu “Moja otadžbina”, a ja sam preko te pjesme saznao za Aleksu”, kaže nam Nikolić.

Večeras su Narodnom pozorištu bit će nagrađeni najbolji mladi pjesnici, a o tome odlučuje tročlani žiri kojim predsjedava Božo Kijac, koji je pored Aleksinog spomenika odrecitovao jednu od njegovih najljepših pjesama, onu o proljeću.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA