2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Netanyahu će tražiti parlamentarni imunitet

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, suočen s tri optužbe, najavio je da će od parlamenta zatražiti imunitet zbog čega bi se postupak protiv njega mogao otezati mjesecima, prenosi Hina.

Netanyahu je u novembru optužen za mito, prijevaru i kršenje povjerenja. On negira bilo kakvo nedjelo te tvrdi da je žrtva lova na vještice koje protiv njega provode mediji i ljevica.

Sudski postupak ne može početi ako se zatraži imunitet, a Netanyahu je objavio svoju odluku u govoru na televiziji, nekoliko sati prije nego je isticao rok.

- OGLAS -

Izraelski državni odvjetnik Avichai Mandelblit poslao je optužnicu protiv Netanyahua predsjedniku parlamenta 2. decembra. Nakon toga, premijer je imao 30 dana za traženje imuniteta, i taj rok je isticao 1. januara.

Politički motivirane optužbe

U svom je obraćanju rekao da su optužbe protiv njega politički motivirane i da ima pravo na zaštitu parlamenta.

 “Želim voditi Izrael još mnogo godina kako bismo postigli povijesne uspjehe”, rekao je.

Malo je vjerojatno da će parlament donijeti odluku o imunitetu prije izbora 2. marta. Izrael je oko godinu dana s prijelaznom vladom nakon što dva puta nakon parlamentarnih izbora nije uspio formirati vladu.

Ovo je prvi puta u historiji da Izrael na dužnosti ima premijera koji je optužen. Netanyahu govori o pokušaju puča i oštro kritizira izraelsko pravosuđe, te tvrdi da policija stavlja svjedoke pod pritisak.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA