Vijesti
Pariz: Štrajkači prouzrokovali zatvaranje muzeja Louvre - Izložba Leonarda Da Vincija, povodom obilježavanja 500. godišnjice smrti italijanskog umjetnika, koja je izložena u Louvreu, također je zatvorena
#

Pariski muzej Louvre zatvoren je u petak jer su desetine demonstranata blokirali ulaz, kako bi se usprotivili planovima Vlade Francuske da izvrši reformu penzionog sistema, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izložba Leonarda Da Vincija, povodom obilježavanja 500. godišnjice smrti italijanskog umjetnika, koja je izložena u Louvreu, također je zatvorena, kazali su iz muzeja.

Nekoliko desetaka demonstranata, među kojima i nekoliko uposlenika Louvrea, organizovalo je proteste nakon što su se pojedini radnički sindikati usprotivili planiranim promjenama penzionog sistema predsjednika Emmanuela Macrona, za koje tvrde da će dovesti "do smanjenja penzija za sve kategorije".

Louvre i Da Vincijeva izložba su prvi put zatvoreni od početka protesta 5. decembra.

Zbog štrajkova i protesta, koji traju sedmicama, pogođeni su javni prevoz i nastavni program u školama, kao i rad bolnica, koncertnih dvorana pa čak i operskih kuća i Eiffelovog tornja.

Iako se broj radnika koji su u štrajku smanjio, u petak je došlo do poremećaja u rasporedu vožnje nacionalne željeznice kao i podzemne u Parizu.

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.