17 C
Sarajevo
16.04.2024

Plenković za AA: Članstvo Sjeverne Makedonije i Albanije u EU strateška odgovornost

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je izjavio da Hrvatska blisko sarađuje sa drugim partnerima da bi se, kako je rekao, deblokirao početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije za članstvo u Evropsku uniju, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetivši da će u maju ove godine u Zagrebu biti održan samit o zapadnom Balkanu, naglasio je da je članstvo Sjeverne Makedonije i Albanije u evropskom bloku historijska i strateška odgovornost cijele EU.

“Nadamo se da ćemo sa novom metodologijom koja se tiče pristupnih pregovora i izvještajima o napretku doći do pogodnije atmosfere kako bi omogućili pozitivnu odluku”, rekao je Plenković u razgovoru za AA tokom 50. Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

- OGLAS -

Istakao je da je Hrvatska u januaru preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje EU, dodajući da će njeni glavni prioriteti u tom periodu biti pitanje dogovora oko Brexita i budžeta EU-a za narednih sedam godina, kao i pitanje zapadnog Balkana.

Također je izjavio da su Hrvatska i Turska prijateljske zemlje, napominjući kako očekuje da će i u narednom periodu turski privrednici nastaviti investirati u njegovoj zemlji.

Naglasio je da dvije zemlje imaju veoma snažno trgovinsko partnerstvo, dodajući da u narednom periodu trebaju također dodatno povećati međusobnu trgovinsku razmjenu.

“Imamo veoma dobre odnose što je vrlo pozitivno i radimo na tome da našu saradnju dodatno produbimo”, kazao je Plenković, te dodao i kako je svjestan da se Turska već dugo vremena nalazi na putu prema EU, tačnije od 1963. godine.

Izrazio je uvjerenje da je potrebno voditi dijalog na najvišem nivou kako bi se postiglo rješenje oko pitanja koja se tiču procesa pristupanja Turske u evropski blok.

Na pitanje da je prije 1. jula 2013. godine, kada je Hrvatska postala članica EU-a, tu zemlju svake godine posjećivalo oko 200 hiljada Turaka, a poslije članstva samo 30-35 hiljada, Plenković je kazao da je svjestan toga.

Istakao je kako u tom smislu poduzimaju ogromne napore kako bi državljani Turske što lakše dobili vize za ulazak u Hrvatsku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA