7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Isporuka ruskog sistema S-400 Turskoj počinje u junu

“Prve isporuke sistema S-400 stići će u junu i bit će dovršene u julu” – izjavio je zvaničnik ministarstva odbrane koji je tražio da ostane anoniman.

Komentirajući američka upozorenja da bi turska nabavka sistema S-400 mogla ugroziti sporazum o prodaji borbenih aviona F-35, zvaničnik je izjavio da se obuka turskih pilota i koordinacija između Ankare i Washingtona nastavljaju.

“Obuka naših pilota u SAD-u se nastavlja. Nema govora o prekidu obuke. Turska je jedan od partnera u programu nabavke F-35 i ispunjava svoje obaveze po tom pitanju” – kazao je zvaničnik.

- OGLAS -

Američki potpredsjednik Mike Pence upozorio je Tursku protiv nabavke sistema S-400 od Rusije, uprkos čvrstom stavu Ankare prema tom sporazumu.

“Želi li Turska da ostane ključni partner u najuspješnijem vojnom savezu u svjetskoj istoriji? Želi li da riskira sigurnost partnerstva donošenjem nesmotrenih odluka koje podrivaju našu alijansu?” – izjavio je Pence.

Pencove oštre izjave uslijedile su nakon što je Turska insistirala da je ugovor s Rusijom već zaključen, nagovještavajući ozbiljne podijele između dvije NATO saveznice.

“Sporazum o nabavci S-400 je zaključen i mi nećemo odstupati od njega” – izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu tokom posjete Washingtonu gdje prisustvuje samitu NATO-a.

Turska je u decembru 2017. finalizirala sporazum s Rusijom o nabavci raketnog sistema zemlja-zrak S-400.

Turska je, u međuvremenu, planirala da nabavi stotinu borbenih aviona F-35 od Sjedinjenih Država, a njeni su piloti na obuci u zrakoplovnoj bazi Luke u Arizoni, prenosi Xinhua.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA