20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Olivera Pink Panter: Kada bih sabrala koliko sam opljačkala, ubila bih se. U kriminalu sam ekspresionista!

Gošća Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem bila je članica i vođa krimi grupe Pink Panter, Olivera Ćirković. Mozak pljačkaša Pink Pantera ispričala je nevjerovatnu priču o kriminalu, prvim velikim parama pa sve do teških grčkih tamnica i bježanja iz zatvora. Nevjerovatna ispovijest bivše košarkašice u studiju Face televizije.

“To je moja ispovijest, isčupana iz srca, ispovijest jednog običnog zatvorenika. Meni nije neprijatno, ne ponosim se, ali kada sam odlučila da ću se javno eksponirati, tada moram biti iskrena do kraja. U mračnom dijelu života i u svijetlom, uvijek sam iskrena.’’ kazala je Ćirković.

 Udata za čovjeka koji je bio u kriminalu, krala je najviše u Grčkoj, a ne u bivšoj Jugoslaviji.

- OGLAS -

“Moj odgovor na moj loši položaj u policiji, u sudstvu i bilo gdje, negdje: jedino što mi je ostalo su papir i olovka. Tako je krenuo  moj dnevnik. Samo sam pisala. To je jedna ispovijest, triologija.”,  navela je Ćirković opisujući razloge zašto je napisala knjigu i počela slikati u zatvoru, nakon što je uhapšena zbog onoga što joj je stavljeno na teret kao organizatorici kriminalne grupe ogromnog kriminalnog dosijea.

“Greške u organizaciji grupe su bili nedisciplinovani dani, da su oni koji su tu često neorganizovani i da ne znaju kako da rade, a ja kao bivši sportista u potpunosti organizovana. Te greške sam gledala kao svoje prednosti i prečice. Išlo je korak po korak, onda sam ja preduhitrila druge i otišla u inostranstvo. Dakle nakon prodavanja ukradenih stvari u Srbiji, prestigla sam sve. Da bih i to ubrzala, ja sam investirala sama svoj put. Uvijek sam se takmičila s nekim, a kada nije bilo nikog takmičila sam se sama sa sobom’’ , izjavila je Ćirković.

Novac joj nije bio motiv da se počinje baviti kriminalnom. Ističe kako je bila finansijski stabilna te kako nije postojao trenutak da u kriminal ode zbog finansija. Međutim počinje živjeti dva života, sportski i onaj koji joj je kako kaže donosio više novca.

“Radila sam ovaj posao 20 godina. Ne znam tačan broj krađa koji sam izvršila. Rijetki su oni koji uspiju sačuvati ukradeni novac. Na prste mogu izbrojati one koji su to uspjeli. Svašta sam radila s parama. Nisam ja bila pametna s parama. Živiš brzo, dan za danom. Nisam nikada sabrala koliko sam uzela, tada bih se morala ubiti. Nema kajanja, ne zalim kako sam potrosila novac.”, kazala je Ćirković, pa je dodala:

”7 i po godina sam ukupno bila u zatvoru. Ne poštujem ni sudstvo ni policiju. Jako je dobro da se ljudi s ovim ne suoče. Kad prestaneš da vjeruješ u ove organe, to je loše. Ja se susrećem s korumpiranom policijom i sudstvom. Direktor zatvora je plakao kad sam odlazila.

Ispričala je i detalje o svom bijegu iz zatvora.

“Ženski mozak radi nevjerovatno, tako i moj. Ja sam odmah iznutra sagledala situaciju. Već sam bila povratnik koji leži u zatvoru, gdje sam provela 7,5 godina. Iskoristila sam svoje slikanje imajući nesvjesnu pomoć kćerke ministra pravde Grčke. Zbližila sam se s njom.  Htjela sam slikati zidove zatvora. Komandirka želi da oslikam zid u kancelariji direktora zatvora, želeći da fascinira direktora. Nakon deset dana slikanja njima je postalo neprihvatljivo da sam ja zatvorenik, počeli su da me poštuju, osim toga asocirala sam ih na košarku. Morala sam imati spolja ljude da bih pobjegla. Ja sam imala hrabre ljude. Došli su ispred, po dogovoru da dostave uljane boje koje mi trebaju.  Čekala su me dva motora, lagano smo izašli i pobjegli. Ružnu ustanovu, slikanjem sam pretvorila u kapelu. Slikala sam 4 godine kao Mikelanđeo.’’

Olivera je sve doživljaje pretočila u knjigu, i ima cilj da knjiga ”Pink Panter – Moja zatvorska ispovest” postane bestseller. Zaradom od prodaje želi pomoći mladim ljudima da oni objave svoje knjige.

”Želim da uradim dobre stvari, da pomognem mladim ljudima. Učim ih da budu malo neposlušni, ne puno jer će onda završiti u zatvoru kao i ja. Učim ih neposlušnosti, ali šarmantnom neposluhu. Budim ih sve, jer moraju sve probati. Neposlušni moraju biti da bi proširili svoje vidike.”

Krajnji cilj je zavesti cijelu regiju, zaključuje Olivera svoje gostovanje.

”Ne  želim da vratim Jugoslaviju jer je to nemoguće. Ne smeta mi podjeljena zemlja, smetaju mi podjeljeni ljudi, i planiram da zavedem cijeli region. Političari manipulišu ljudima, a sebe bih uvrijedila kada bih rekla da sam manipulator, pa ću ih zato zavesti. Šarmantna sam i mogu to.”

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA