Vijesti
Počeo Samit lidera G7: Osmijeh i dodiri laktom uz jake mjere sigurnosti Lideri zemalja grupe G7 i tri gostujuće zemlje okupili su se u Cornwallu u Engleskoj u okviru ovogodišnjeg Samita G7

Riječ je o 47. samitu koji se održava pod visokim sigurnosnim i epidemiološkim mjerama.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden također prisustvuje Samitu, a to je ujedno i njegova prva prekookeanska posjeta otkako je inaugurisan u januaru.

Domaćin je premijer Velike Britanije Boris Johnson, a tu su i predsjednik Francuske Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, premijer Kanade Justin Trudeau, premijer Italije Mario Draghi, premijer Japana Yoshihide Suga, predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Kao gosti samitu prisustvuju i australijski premijer Scott Morrison, predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in i predsjednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa. Očekuje se da će indijski premijer Narendra Modi, koji je takođe pozvan, prisustvovati samitu putem videokonferencije zbog krize COVID-19 u njegovoj zemlji.

Samit se održava u zalivu Corbis, selu u Cornwallu, koje je pod vrlo strogom zaštitom britanskog obezbjeđenja, uključujući mornaričke jedinice i komande specijalne vazduhoplovne službe.

Glavne tačke dnevnog reda bit će pandemija koronavirusa, globalni geopolitički rizici i klimatske promjene.

“Naše ekonomije imaju potencijal za snažan oporavak”, kazao je Johnson u obraćanju liderima grupe sedam najrazvijenijih zemalja.

Nakon toga predviđena je večera u Edenu, čuvenoj botaničkoj bašti koja predstavlja atrakciju Cornwalla.

Sastanci će se održavati iza zatvorenih vrata, a događaj će pratiti ograničeni broj novinara zbog epidemioloških mjera koja zabranjuju velika okupljanja, izvijestila je Anadolija.

Samit će se završiti završnim saopštenjem u nedjelju prije nego što lideri krenu iz Velike Britanije u Brisel na samit NATO-a koji bi trebalo da bude održan u ponedeljak.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.