17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Melbourne ulazi u novi lockdown zbog infekcija britanskim sojem koronavirusa

Novi klaster COVID-19 povezan s karantinskim hotelom u Melbourneu, glavnom gradu države Victoria, dosegao je 13 slučajeva do četvrtka u ponoć, zbog čega su vlasti poduzele mjere kako bi zaustavili širenje virusa. Sve su infekcije povezane s vrlo zaraznim britanskim sojem virusa, izvještava Reuters.

Premijer Viktorije Daniel Andrews najavio je zaključavanje države, počevši od petka u ponoć, nazvavši to “kratkim i jakim prekidačem” koji zabranjuje javna okupljanja, kućne sjedeljke, vjenčanja i vjerska okupljanja.

“Moramo pretpostaviti da u zajednici ima još slučajeva za koje imamo pozitivne rezultate i da se širenje kreće brzinom koja nije viđena nigdje u našoj zemlji tokom ovih posljednjih 12 mjeseci”, rekao je Andrews novinarima, napominjući visoku brzinu prijenosa britanske verzije koronavirusa.

- OGLAS -

Upitan o Australian Openu koji traje do 21. februara, premijer je rekao da se Grand Slam turnir, jedan od najvećih događaja u sportskom kalendaru zemlje, smatra radnim mjestom tenisera, i da se održava uz mjere ograničenja  i zaključavanja.

“Nema gledalaca. Nema gužve. Ti su ljudi u osnovi na svom radnom mjestu. Bit će prisutan minimalan broj osoblja kako bi se moglo sigurno raditi – ne samo zbog virusa, već i iz drugih razloga”, rekao je Andrews.

Sve države i teritoriji, osim Novog Južnog Walesa – koji uključuje Sydney i najmnogoljudnija je država – u petak su zatvorile svoje granice prema Victoriji navodeći visok rizik od prijenosa.

Novi Južni Wales, koji je u petak zabilježio 26. dan bez slučajeva  zaraze u zajednici, rekao je da će njegove granice s Victorijom ostati otvorene dok nadgleda situaciju.

Victoria je imala prošle godine jedno od najstrožih i najdužih zaključavanja u svijetu nakon izbijanja pandemije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA