Vijesti
Poginulo više od dvadeset ljudi u borbama u Nagorno-Karabahu Ta regija je planinska enklava međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana.
#

U borbama u Nagorno-Karabahu poginulo je 25 ljudi, objavile su vlasti etničkih Armenaca te regije, gdje je Azerbejdžan pokrenuo ofanzivu, a dok Francuska poziva na hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti, Turska kaže da je Baku bio primoran na akciju.

Poziv na prekid vatre

"Dosad je 25 žrtava terorističkog napada ...uključujući dva civila", rekao je na X-u Gegham Stepanijan iz Ureda za ljudska prava te separatističke regije.

Azerbejdžan je danas pokrenuo ofanzivu na tu regiju koja je u njegovu sastavu, ali je naseljena pretežito Armencima. Ta regija je planinska enklavameđunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, ali nastanjena je pretežito armenskim stanovništvom koje se početkom 1990-ih ratnim djelovanjem otrgnuo kontroli Azerbejdžana.

Ruska mirovna misija u Nagorno-Karabahu pozvala je Azerbejdžan i armenske separatiste na "hitni" prekid vatre. Ruske mirovne snage također su objavile da provode evakuacije civila u "najopasnijim područjima" regije gdje je Azerbejdžan ranije pokrenuo veliku vojnu operaciju.

Evakuacija civila

"Tokom dana 469 osoba, uključujući 185 djece, evakuirano je prema mjestu gdje se nalazi ruski mirovni kontingent. Medicinsko osoblje pružilo je pomoć devetero ozlijeđenih građana, uključujući četvero djece", saopćilo je Rusko ministarstvo odbrane.

 

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.