Vijesti
Pokrenuta potraga za tijelima pet nestalih alpinista na Himalajima Indijska planinarska fondacija pokrenula je ekspediciju na zloglasno opasnu himalajsku planinu kako bi izvukla tijela pet ljudi iz međunarodnog alpinističkog tima za koje se vjeruje da su nestali, saopćio je zvaničnik u ponedjeljak.
#

Portparol fondacije Amit Chaudhary izjavio je kako se 12-člani tim s punom opremom za spašavanje nada da će tijela biti uočena do subote. Helikopterski timovi nisu uspjeli da se domognu te regije na visini od 5.000 metara zbog snažnih turbulencija.

Britanski alpinistički veteran Martin Moran predvodio je tim od četiri Britanca, dva Amerikanca, Australca i indijca u ekspediciji na istočni dio planine Nanda Devi.

Moranova kompanija sa sjedištem u Škotskoj saopćila je da se tim izgubio 26. maja nakon lavine. Strahuje se da su poginuli svih osam alpinista koji se vode kao nestali.

Fondacija je saopćila da je njena ekspedicija imala na raspolaganju između 15 i 20 dana prije početka sezone monsunskih kiša.

Ekspedicija je koristila pristup planini preko glečera Pindari kako bi se domogla svoje destinacije, prenosi Associated Press.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.