-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Čelnik Hamasa Ismail Haniyeh: Odluka SAD-a otvoreno služi cionizmu

Predsjednik Političkog biroa Hamasa Ismail Haniyeh je izjavio da je odluka Sjedinjenih Američkih Država (SAD), prema kojoj Washington jevrejska naselja na Zapadnoj obali više ne smatra ilegalnima, suprotna međunarodnom pravu, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju na svečanosti polaganja kamena temeljca za Medicinski kompleks na jugu Pojasa Gaze, Haniyeh je istakao da je zvanični Washington ovom odlukom također prekršio i prava Palestinaca.

“Njihova odluka otvoreno služi cionizmu i ovim se ponovo crtaju neke nove mape na ovim prostorima”, rekao je Haniyeh.

- OGLAS -

Poručio je ipak da Palestinci nikada neće prihvatiti ovu odluku američke administracije jer bi ona, kako je kazao, umnogome promijenila sudbinu Palestine i cijelog regiona.

Izrazio je posebno zadovoljstvo što se mnoge zemlje protive ovakvoj odluci SAD-a.

Američki državni sekretar Mike Pompeo je 19. novembra izjavio da Sjedinjene Američke Države (SAD) jevrejska naselja na Zapadnoj obali više ne smatraju ilegalnim.

Na području Zapadne obale, koju je Izrael okupirao 1967. godine, nalazi se blizu 250 ilegalnih jevrejskih naselja. U tim mjestima živi više od 400.000 jevrejskih doseljenika. Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranom teritoriju smatraju se ilegalnima.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA