7.7 C
Sarajevo
27.04.2024

Bosanska soba – tradicija, ljepota i vrijednost usred Hercegovine

Stari namještaj, pokućstvo i bogata biblioteka krase staru bosansku sobu u Medžlisu Islamske zajednice Trebinje.

Posebna je to prostorija, koja služi za svečane prijeme i protokolarne razgovore, a nijednog gosta ne ostavlja ravnodušnim zbog ljepote, tradicije, povijesne vrijednosti.

Minula vremena

- OGLAS -

Trebinjski imam Sadmir efendija Mustafić kaže nam da su prilikom renoviranja Medžlisa, osim službene prostorije i kafeterije, gdje svi oni koji posjete Medžlis, mogu da popiju kafu i osvježe se, željeli da naprave i prostoriju u znak sjećanja na minula vremena, a u kojoj će biti sačuvani predmeti iz svakodnevnog života jedne muslimaske hercegovačke porodice.

– U ovom mini muzeju čuvamo mnoge eksponate koje su nam naše džematlije donijele na čuvanje. Tako se ovdje mogu vidjeti i stari mlin za kafu, fildžani, nanule, ibrici, stari zapisi, dijelovi Kur’ana, koji su stari i više od 300 godina, knjige. Tu su i stara bešika i tradicionalna narodna nošnja – pojašnjava efendija Mustafić te dodaje da su se trudili da sve bude autentično i pravljeno od prirodnih materijala.

Posebno se ističe namještaj, napravljen tehnikom rezbarenja drveta.

– Željeli smo da ovom sobom i pokazivanjem starih predmeta predstavimo posjetiocima Medžlisa i našu lokalnu kulturu, tradiciju i običaje Bošnjaka na ovim prostorima koji su vladali prije rata. To je najbolje bilo prezentirano u Begovoj kući, s kojom imamo neku emotivnu vezu. Svi eksponati su pronađeni na području našeg Medžlisa i svi su nekad bili korisni u svakodnevnom životu – kaže efendija Mustafić.

Ne krije da je posebno ponosan i na knjige koje su džematlije poklonile. Stare su i traže specijalan tretman i način čuvanja pa se nalaze u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Knjige u zidu

– U zidu građevine, prilikom radova, na jednom starom objektu kod Kamenog mosta, pronađene su knjige pisane rukom na arapskom jeziku. Također se danas čuvaju u Gazi Husrev- begovoj biblioteci. Mi sada radimo na tome da dobijemo elektronski dio tih knjiga pa planiramo da dijelove izložimo i ovdje, s opisom gdje je to pronađeno, iz kojeg perioda datira – naglasio je efendija Mustafić.

Najljepše priče

Većina predmeta u bosanskoj sobi ima svoju priču.

Bešika potječe iz 18. stoljeća i bila je u vlasništvu Trebinjke udate u Novi Travnik. Kad je ona preselila na drugi svijet, potomci su odlučili da bešiku vrate u Trebinje.

U sobi je i sanduk donesen iz stare kuće u Mostaćima, a vlasnica Munira Hadžiahmetović je pred kraj života ostavila svoju kuću u vakuf. Najvredniji predmeti preneseni su u bosansku sobu i tako sačuvani od zaborava.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA