11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Libija: U napadu Haftarovih snaga na internat škole poginulo 30 osoba

 Najmanje 30 osoba, uglavnom učenika, poginulo je u zračnom napadu u subotu navečer koji su izvele jedinice lojalne lideru separatističkih snaga na istoku Libije Khalifi Haftaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Avioni snaga lojalnih generalu Haftaru su bombarodavali internat vojne škole na jugu Tripolija.

Fawzi Unayyis, portparol Ministarstva zadravstva Vlade nacionalnog jedinstva Libije, izjavio je za AA da je u napadu poginulo 30, a ranjene 33 osobe, izrazivši bojazan od porasta broja žrtava.

- OGLAS -

Zvaničnici bolnice su izjavili da većinu poginulih čine mlade osobe starosne dobi od 18 od 25 godina.

Abdulmelik Miftah Zeydan (22), učenik Vojne akademije koji je svjedočio napadu, za AA je kazao da su se nalazili u dvorištu škole kada je izveden napad.

“Samo smo čuli snažnu eksploziju. Vidio sam kasnije da su mnogi moji prijatelji poginuli. Bilo je strašno”, kazao je ovaj učenik.

U Tripoliju i još nekim gradovima održani su protesti nakon napada Haftaovih snaga, a Državno vrhovno vijeće je proglasilo dan žalosti.

Haftar je 12. decembra objavio da je naredio svojim snagama da započnu “odlučnu bitku” za zauzimanje Tripolija.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada traje borba za dominaciju između rivalskih tabora sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku.

Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije osujetile operacijom “Borkan al-Ghadab”.

Prema podacima UN-a, više od 1.000 ljudi je ubijeno, a najmanje 5.000 ranjeno od početka operacije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA