Vijesti
Poljski general tvrdi da će u Bjelorusiji izbiti ustanak protiv Lukašenkovog režima Poljski general vjeruje da će bjeloruski narod podržati dobrovoljce koji se sada bore u Ukrajini i "s entuzijazmom će ustati protiv Lukašenka".
#

Bivši zapovjednik Poljskih kopnenih snaga, General Waldemar Skrzypczak, vjeruje da postoji stvarna mogućnost oružanog ustanka u Bjelorusiji i poziva Varšavu da se pripremi za takvu mogućnost.

Prema riječima poljskog generala, ako ukrajinska protuofanziva bude uspješna, naoružani Bjelorusi koji se sada bore na strani ukrajinskih snaga mogli bi krenuti u svrgavanje režima samoproglašenog predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

"Pripremimo se za ustanak u Bjelorusiji, jer će se on dogoditi. Činjenica je da ne možemo propustiti ovaj trenutak. Moramo biti spremni podržati trupe koje će provesti operaciju protiv Lukašenka. Imamo razloga da im pomognemo, kao što pomažemo Ukrajincima", rekao je Skrzypczak.

Poljski general vjeruje da će bjeloruski narod podržati dobrovoljce koji se sada bore u Ukrajini i "s entuzijazmom će ustati protiv Lukašenka".

"On više nema vojni kapacitet da spriječi takav ustanak. Rusija mu neće puno pomoći, jer će imati svojih problema", dodao je, pozivajući poljske vlasti da se pripreme za masovni priljev Bjelorusa u Poljsku u slučaju jednog ustanka, prenosi "Evropska Pravda".

Podsjećamo, Lukašenko se nije pojavio u javnosti niti je osobno prisustvovao bilo kakvim događajima od proslave 9. maja u Moskvi i Minsku. Gdje se nalazi bjeloruski diktator i kakvo je njegovo zdravstveno stanje već se neko vrijeme ne zna.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.