10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Šest bolnica u Britaniji počele davati Astra Zeneca/Oxford vakcinu

Britanija je u ponedjeljak počela vakcinisati svoje građane vakcinom AstraZeneca/Oxford protiv Covida-19, a prvi pacijent je 82-godišnji Brian Pinker, pacijent na dijalizi u bolnici nekoliko stotina metara udaljenoj od mjesta gdje je vakcina razvijena.

Andrew Pollard, čelnik Oxfordske grupe za vakcinu i glavni istraživač u timu za razvijanje ove vakcine, također je primio vakcinu, objavila je Nacionalna zdravstvena služba (NHS).

Šest bolnica u Engleskoj počelo je davati prvu od oko 530.000 doza koje je Britanija pripremila. Program će se proširiti na stotine drugih britanskih lokacija u narednim danima, a vlada se nada da će isporučiti desetine miliona doza u roku od nekoliko mjeseci, prenosi AFP.

- OGLAS -

– Ovo je ključni trenutak u našoj borbi protiv ovog groznog virusa i nadam se da svima daje obnovljenu nadu da se nazire kraj ove pandemije – rekao je ministar zdravstva Matt Hancock u izjavi.

Prošlog mjeseca Britanija je postala prva zemlja koja je koristila vakcinu proizvedenu od Pfizer/BioNTech, koja se mora čuvati na vrlo niskim temperaturama. U Britaniji je do sada vakcinisano oko milion ljudi.

Vakcina Oxford/AstraZeneca je jeftinija i može se čuvati na frižiderskim temperaturama, što olakšava transport i upotrebu. Indija je u nedjelju odobrila istu vakcinu za hitnu upotrebu.

Slučajevi Covid-19 u Britaniji naglo su porasli posljednjih sedmica, potaknuti novom i prenosivijom varijantom virusa. U nedjelju je zabilježeno gotovo 55.000 novih slučajeva, a ukupno je više od 75.000 ljudi u zemlji umrlo od Covid-19 tokom pandemije , što drugi najveći broj umrlih od koronavirusa u Evropi.

Premijer Boris Johnson rekao je u nedjelju da će vjerovatno biti uvedena oštrija ograničenja, čak i pored toga što milioni građana već žive pod velikim restrikcijama, javlja Fena.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA