13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Macron-Vučić-Thaci: Bez značajnijeg pomaka u rješavanju kosovskog pitanja

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u utorak predsjednike Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hashima Thacija na zajednički razgovor za koji je Vučić kazao da nije bio dubinski, ponovivši da će nastavak dijaloga s Prištinom biti moguć tek kada ona ukine carinske pristojbe na robu iz Srbije.

 Trojni sastanak na rubu Pariškog foruma bio je “veoma srdačan, dobar, otvoren i prijateljski”, ocijenio je Vučić, kako prenose beogradski mediji iz Pariza.

 Istaknuo je međutim da pitanje Kosova “nije moguće riješiti na ovakav način”.

- OGLAS -

 “Sigurno je da Europa želi jasnu ulogu u daljem dijalogu Beogradu i Prištine”, rekao je Vučić beogradskim medijima u Parizu i ponovio stajalište Srbije kako je preduvjet za nastavak dijaloga da Priština “prvo ukine pristojbe”, pa se “tek onda može sjesti za stol”.

 Komentirajući regionalnu ideju o ekonomskom povezivanju, olakšicama u prometu, putovanjima i razmjeni ljudi, roba, kapitala i usluga, usuglašenu u nedjelju u Ohridu koja je u javnosti već nazvana “mali Schengen”, Vučić je rekao da “Srbija prvi put ima suficit sa svim državama u okruženju, uključujući Hrvatsku i Sloveniju” i da joj treba otvaranje tržišta.

 “Nama treba otvoreno tržište, jer želimo biti najjači. Zbog čega ne bismo mogli imati brze trake za kamione kako bi se roba brže prevozila? Ne razumijem što je sporno u tom sporazumu i što zamjeraju”, rekao je Vučić.

 Predsjednik Srbije sastao se s Macronom i u ponedjeljak, a jedna od tema bila je što u kontekstu budućnosti Europe može očekivati Srbija i može li joj EU jamčiti da će, ako riješi problem Kosova i reformske obveze, postati članicom Unije 2025. godine.

 “Riječ koju sam koristio u tome je bila ‘jasnoća’. Što možemo očekivati i što je ono čemu se možemo nadati u budućnosti”, istaknuo je Vučić.

 On je beogradskim medijima izjavio da je u drugom dijelu razgovora bilo riječi o regionalnoj inicijativi Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, te da je Macrona molio za potporu tom projektu, budući da se ideja temelji na četiri ključne slobode koje promovira EU.

 U tom kontekstu Vučić je Macronu priopćio i podatak Svjetske banke prema kojem bi, ako bi se zasad trojna inicijativa proširila na tzv. zapadnobalkansku šestorku, zajednička ušteda bila 3,5 milijarde eura, a samo za Srbiju oko milijardu i pol.

 U svezi s nastavkom rješavanja pitanja Kosova, Europa će, po Vučićevoj ocjeni, čekati formiranje vlade u Prištini, poslije prijevremenih izbora održanih 6. listopada.

 “Vjerujem da će pozvati i jedne i druge da se razgovara i da se pokuša pronaći kompromis. Nisam siguran da će to biti lako, ali predsjednik Macron vjeruje u sve ono o čemu smo govorili (tijekom Macronova posjeta) u Beogradu – o neophodnosti postizanja kompromisnog rješenja”, ocijenio je predsjednik Srbije, prenosi Hina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA