Vijesti
Pompeo razgovarao s čelnikom talibana o mirovnom procesu u Afganistanu Pojačano nasilje i sporna razmjena zarobljenika između vlade u Kabulu i talibana odgodila je međuafganistanske pregovore koji su trebali početi u martu.
# Fena

Čelnik političkog ureda talibana u Dohi i američki državni sekretar Mike Pompeo održali su video konferenciju kako bi raspravljali o afganistanskom mirovnom procesu, saopćili su u utorak talibani. Cilj razgovora bio je otkloniti prepreke na putu ka mirovnim pregovorima.

Pojačano nasilje i sporna razmjena zarobljenika između vlade u Kabulu i talibana odgodila je međuafganistanske pregovore koji su trebali početi u martu.

Talibanski portparol  Suhail Shaheen objavio je u tweetu da su jučerašnji razgovori između talibanskog zvaničnika, mule Baradara, i Pompea bili usmjereni na potpunu provedbu sporazuma iz Dohe i povlačenja stranih trupa, kao i oslobađanje zatvorenika i unutarafganistanske razgovore te smanjenje nasilja.

- Baradar je ponovo istaknuo talibansku predanost da ne dopuste nikome da koristi afganistansko tlo za pokretanje napada na bilo koju zemlju – izjavio je Shaheen, prenosi Reuters.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.