Vijesti
Portugal uvodi novi lockdown Portugalski premijer António Costa najavio je novi lockdown kao mjeru za zaustavljanje rasta broja oboljelih od koronavirusa posljednjih dana.
#

S početkom novog “vanrednog stanja” od 15. januara, premijer je rekao da “pravilo da ostanemo kući” je na snazi, kao što je to bilo u martu i aprilu prošle godine na početku pandemije, prenosi Xinhua.

”Jedini novi izuzetak je da će škole ostati otvorene i raditi u punom kapacitetu”, rekao je Costa u službenoj izjavi.

Dozvoljeno će biti samo izaći u kupovinu osnovnih namirnica i potreba, neke poslovne aktivnosti koje se ne mogu obavljati na daljinu i kratke fizičke aktivnosti, kao i pomoć članovima porodice.

Costa se obavezao da će vlada pružiti finansijsku pomoć kompanijama i njihovim zaposlenicima koje ne mogu raditi tokom vanrednog stanja, a koje će trajati 15 dana sa mogućnošću produženja za isti period.

Restorani i kafići mogu raditi isključivo kućnu dostavu ili hranu i piće za ponijeti, dok sajmovi, pijace i supermarketi mogu raditi bez vremenskih ograničenja, prenosi Fena.

Portugal je u posljednja 24 sata registrovao 10.556 slučajeva zaraze koronavirusom, što je i ujedno i dnevni rekord od početka pandemije. Registrovano je još 156 smrtnih slučajeva, tako da ukupni broj umrlih od posljedica koronavirusa iznosi 8.326.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.