11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Lejla Kovačević dobitnica stipendije Fondacije Karim Zaimović

Studentica Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Lejla Kovačević dobitnica je stipendije Fondacije “Karim Zaimović” za školsku 2018/2019. godinu.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković istakao je da je ta fondacija osnovana 1996. godine s ciljem očuvanja imena i djela novinara i književnika Karima Zaimovića koji je poginuo u augustu 1995. godine kao žrtva granatiranja Sarajeva u svojoj 25. godini.

– U vremenu krize, kada je veliki broj mladih nezaposlen i kada odlaze iz BiH, vrlo je važno da se sjetimo Karima Zaimovića koji je s velikom ljubavlju radio svoj posao – istakao je Kreševljaković.

- OGLAS -

Predstavnik te fondacije Senad Pećanin podsjetio je da su osnivači fondacije Nezavisni magazin “Dani” iz Sarajeva, Radio Zid iz Sarajeva, Nezavisna unija profesionalnih novinara iz Sarajeva, izdavačka kuća SAF iz Celja, te porodica Zaimović, u cilju stipendiranja studenata sa izrazitim talentom iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva, kao i pružanja podrške mladim talentima.

Stipendiju u vrijednosti od 2.000 KM Lejli Kovačević je uručila Karimova sestra Lejla Zaimović – Kurtović koja je kazala da stipendiju dodjeljuju ne samo zbog dobrog prosjeka, već izvanrednih vannastavnih aktivnosti.

Kovačević je proglašena najboljom studenticom dramaturgije 2017/2018. godine i potpisuje scenarij za tri kratka filma, radiodramu, adaptaciju i dramaturgiju dvije ispitne predstave.

Karim Zaimović, čije ime nosi Fondacija, bio je jedan od najtalentiranijih novinara i književnika svoje generacije. Autorske tekstove je počeo objavljivati u 14. godini na trećem programu Radio Sarajeva, kada je uspostavio i blisku saradnju s najznačajnijim medijima na prostoru bivše Jugoslavije.

Njegova knjiga priča “Tajna džema od malina” objavljena je posthumno već u pet izdanja, a nekoliko priča je prevedeno na više svjetskih jezika.

Prozno stvaralaštvo Karima Zaimovića uvršteno je u više antologija bošnjačke i bosanske priče, te pregleda recentne bosanske književnosti.

U produkciji Radija Zagreb i Radija BiH izvedene su i dvije radio drame nastale na scenarističkom predlošku njegovih radova. U dosadašnjem radu Fondacija je dodijelila više od 30 stipendija i posebnih priznanja, kao i dvije novinarske nagrade uspješnim mladim novinarima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA