Vijesti
(UŽIVO) - Haos u Siriji: Humanitarne organizacije zabrinute zbog civila, ratni avioni gađaju ciljeve (VIDEO) TURSKA i njezini saveznici među sirijskim pobunjenicima započeli su vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije, objavio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

20:30  Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da SAD ne podržava tursku ofanzivu u sjevernoj Siriji i jasno je poručio Ankari da je njen napad na kurdske borce, koji su pomogli SAD-u u borbi protiv Islamske države, "loša zamisao".

U saopćenju objavljenom u srijedu, Trump navodi da nijedan američki vojnik nije napadnut tokom turske ofanzive. Trump je ranije naredio američkim vojnicima povlačenje iz regije, izazivajući kritike da je napustio američke saveznike.

Trump tvrdi da SAD ne žele da vode "te beskonačne i besmislene ratove".

19:34  U Ankari je održan koordinacijski sastanak o operaciji “Izvor mira” kojim je predsjedavao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku su učestvovali brojni turski zvaničnici i državni ministri, uključujući ministra pravde Abdulhamita Gula, ministra unutrašnjih poslova Süleymana Soylua, ministra odbrane Hulusi Akara i šefa Nacionalne obavještajne agencije Turske (MIT) Hakana Fidana.

19:20 Turski ratni avioni su u okviru operacije “Izvor mira” na sjeveru Sirije uništili ciljeve terorističke organizacije YPG/PKK istočno od Eufrata, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Oružanih snaga Turske (TSK) se navodi da su turski avioni F16 ušli blizu 30 kilometara u dubinu na tom području koje je pod okupacijom YPG/PKK-a.

19:15 Humanitarne organizacije i Crveni Križ izrazile su duboku zabrinutost zbog napada u Siriji, javlja CNN. 

19:11 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Tursku da bude "suzdržana" u operaciji u Siriji te da ne "ugrozi uspjehe ostvarene" u borbi sa skupinom Islamskom državom.

"Važno je ne poduzimati akcije koje bi mogle dodatno destabilizirati to područje, pojačati napetosti i povećati patnju ljudi", upozorio je u priopćenju koje je savez objavio pošto je glavni tajnik u Rimu razgovarao s premijerom Giuseppeom Conteom.

18:40 CNN upravo u ovim trenucima javlja da su dva civila ubijena, a dvoje je povrijeđeno u selu Misharrafa, zapadno od Ras al-Ain-a.

18:30  Američki Kongres će učiniti napore da turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan skupo plati svoju ofanzivu u Siriji protiv kurdskih snaga, saveznica Washingtona, upozorio je danas uticajni republikanski senator Lindsey Graham.

"Molite se za naše kurdske saveznike koje je sramno napustila Trumpova administracija", napisao je on na Twitteru.

17:52 Na Twitteru su objavljene snimke koje prikazuju pokušaje stotina ljudi da pobjegnu iz područja u kojem se odvijaju napadi.

17:20 Vodeći zvaničnik Evropske unije pozvao Tursku da zaustavi ofanzivu u Siriji - Klikom na link pročitajte detalje...

17:14 Pogledajte kako izgleda grafički prikaz trenutne situacije u Siriji: 

16:20 Stotine civila bježe s područja na granici s Turskom, javlja CNN.

Na ovom LINKU možete operaciju Turske pratiti UŽIVO. 

16:00 Donald Trump tvitao je neposredno prije pokretanja ofenzive. "Ulazak na Bliski istok bila je najgora odluka koju smo ikad donijeli... U povijesti SAD-a", napisao je Trump.

15:55 Erdogan tvrdi kako je svrha operacije "Izvori mira" eliminacija prijetnje od kurdske paravojske YPG i militanata Islamske države, kao i omogućavanje povratka sirijskih izbjeglica iz Turske nakon uspostavljanja "sigurne zone" na tom području.

"Naša misija je sprječavanje stvaranja koridora terora uz našu južnu granicu, te uspostavljanje mira na tom području", napisao je turski čelnik na svom Twitter profilu.

"Očuvat ćemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista", dodao je Erdogan.

15:45 Ofanziva je započela zračnim napadima, nakon čega će uslijediti artiljerijska paljba, otkrio je Reutersu turski sigurnosni izvor u srijedu, nakon što su eksplozije pogodile grad Ras al Ain na sjeveroistoku Sirije.

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima objavile su da su turski ratni zrakoplovi pogodili njihovu regiju i "civilna područja", što je izazvalo "ogromnu paniku među ljudima".

15:30 Turska ofanziva protiv sirijske kurdske milicije donijet će mir i stabilnost u Siriju, rekao je predsjednik Recep Tayip Erdogan ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru u srijedu.

"Tokom tog razgovora, predsjednik je izjavio da će predviđena operacija istočno od Eufrata doprinijeti miru i stabilnosti Sirije i olakšati put prema političkom rješenju", prema izvoru turskog predsjedništva.

Ruski predsjednik Putin je pozvao svog turskog kolegu Erdogana da "dobro promisli" prije pokretanja ofenzive na kurdske snage na sjeveru Sirije, prema priopćenju Kremlja. "Putin je pozvao svoje turske partnere da dobro razmisle o situaciji i da ne unište zajedničke napore u rješenju sirijske krize", prema priopćenju objavljenom nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.