5 C
Sarajevo
25.04.2024

Pretile mlade žene kasnije sklonije inkontinenciji i karcinomima

Danas se 12% karcinoma kod žena povezuje s pušenjem i 7% s pretilošću. Ipak, smanjenjem broja pušačica i porastom pretilosti ta organizacija procjenjuje kako će, uz zadržavanje tih trendova, jaz nestati za 25 godina.

Iako je pretilost česta i među muškarcima vjeruje se da je kod žena snažniji pokretač karcinoma.

Inkontinencija

- OGLAS -

Također, mlade i sredovječne pretile žene imaju čak dvostruko veće izglede patiti od inkontinencije, utvrdili su australski znanstvenici. U radu objavljenom u časopisu Obesity Reviews znanstvenici su pokazali da porastom težine rastu i izgledi za nesposobnost zadržavanja urina. Tako žene s već umjerenim viškom kilograma imaju 35% veće šanse za inkontinenciju. Rizik kod pretilih žena je dvostruko veći u odnosu na one žene koje su zdrave tjelesne težine.

“Negativne zdravstvene posljedice zbog inkontinencije su osjećaj fizičke nelagode, miris i sram”, tvrdi Taylom Lamerton sa sveučilišta Queensland. To posljedično može utjecati na “fizičku aktivnost, spavanje te osobne odnose”, dodaje.

U pitanju je bila opsežna meta analiza postojećih studija. Proučena ranija istraživanja su sadržavala podatke o težini i inkontinenciji i koja su obuhvaćala 47.293 žene mlađe od 55 godina iz zemalja (Australija, Francuska, SAD, Danska, V. Britanija i Nizozemska), prenio je znanstveni hrvatski portal Geek.

“Rezultati su pokazali kako višak kilograma izlaže riziku inkontinencije žene bez obzira na njihovu dob”, tvrdi Jeanne Clark s medicinskog fakulteta Johns Hopkins u Baltimoreu.

“Ljudi misle kako je to nešto što pogađa isključivo starije žene”, dodala je Clark.

Procjene su kako gotovo 50% žena u nekom trenu života pati od inkontinencije, a svega manje od polovine potraži pomoć.

“Žene kod kojih se kod pretilosti razvije inkontinencija često taj problem riješe nakon što izgube na težini”, objašnjava Clark

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA