7 C
Sarajevo
23.04.2024

Izetbegović: Neophodno naći kompromis za NATO put

On je poručio da je neophodno naći kompromis kada je NATO put u pitanju.

– Cilj nam je bio da otklonimo zastoj u radu vlade dok se ne izaberu nove vlade i Vijeće ministara i da ove funkcioniraju. Mislim da smo tu uspjeli da neke nesporazume ispravimo, kao nesporazume u vezi imenovanja direktora Federalne uprave policije. A što se tiče formiranja nove vlasti mora se naći kompromis kada je u pitanju NATO put BiH. Niko ni od čega nije odustao mora se naći srednje rješenje, a to je slanje Godišnjih planova, onako kako je to određeno zakonom i strategijama i zadovoljiti srpsku stranu time da nema članstva u NATO-u bez novih odluka Predsjedništva BiH, eventualno referenduma u BiH – poručio je Izetbegović prenosi Avaz.

Na pitanje je li izvjesno da u narednih 7-8 dana bude formirano Vijeće ministara BiH, Izetbegović je kazao da je to moguće.

- OGLAS -

– Ukoliko predsjedavajući Vijeća ministara ponudi rješenje na ovako dogovorenoj bazi zašto da ne – kazao je Izetbegović.

On je, na insistiranje novinara, komentirao i odlazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na sastanke „kod desničara“ u Mađarsku i Bjelorusiju.

– Svako ima pravo da se odazove na poziv. To je izbor gospodina Dodika da, kao što vi rekoste, ide kod desničara. Ja nisam savjetnik gospodina Dodika, napravio bih drugačije izbore, to je njegova stvar, ali članovi Predsjedništva jedni drugima ne određuju gdje će ko ići i s kim će se sretati – kazao je Izetbegović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA