7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

Englezi spremni da napuste teren i prekinu meč ako čuju rasističke povike sa tribina

Engleski fudbaleri spremni su da prekinu utakmicu i napuste teren ako budu vrijeđani na rasnoj osnovi na gostovanjima Češkoj i Bugarskoj.

Temi Abraham, tamnoputi napadač Čelsija i debitant u selekciji, kazao je da im je kapiten Hari Kejn rekao da bi u tom slučaju cijeli tim donio odluku, bez obzira na stav zvaničnika na mečevima, sudija i delegata.

“Ako se dogodi jednom od nas, dogodilo se svima. Hari je rekao da izlazimo sa terena zajedno ako se samo jedan od nas osjeća ugroženim”, kazao je Abraham.

- OGLAS -

Engleska gostuje Češkoj u petak, a u ponedjeljak Bugarskoj, na djelimično zatvorenom stadionu, zbog kazne koju je UEFA dodijelila Bugarima nakon rasističkih incidenata na meču sa Kosovom.

BBC podsjeća da su dva bugarska kluba – Levski i Lokomotiva Plovdiv – u avgustu kažnjena zbog rasističkog ponašanja navijača. 

UEFA ima protokol od tri koraka, u slučaju da sa tribina dolaze rasistički povici – jedno upozorenje, drugo upozorenje i na kraju prekid utakmice.

“Pričali smo o protokolu, ali spremni smo i da ga ne poštujemo, odnosno da donesemo odluku da napustimo teren, ako se osjetimo ugroženim”, rekao je Abraham. 

Crna Gora je kažnjena jednom utakmicom bez prisustva navijača zbog rasističkih incidenata na meču sa Engleskom, u martu pod Goricom. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA