12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Komšić: Odlukom CIK-a brutalno prekršen Ustav FBiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je nakon odluke Centralne izborne komisije da se za popunu Doma naroda Parlamenta FBiH koristi popis stanovništva iz 2013. godine te naglasio da će na takvu odluku uputiti prigovor Apelacionom odjelu Suda Bosne i Hercegovine.

U tome amandmanu jasno piše, podsjeća Komšić, da će se objavljeni rezultati popisa stanovništva iz 1991. godine na odgovarajući način koristiti za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede.

– Obzirom da Aneks 7 nije implementiran, a implementiranim ga može proglasiti ili Parlamentarna skupština BiH ili visoki predstavnik u BiH, ova odluka CIK predstavlja flagrantno kršenje Ustava FBiH.

- OGLAS -

Ovakva odluka CIK-a nije nikakvo kompromisno rješenje, kako će se to već nastojati predstaviti. Nije moguće malo prekršiti Ustav. Nije li u jednom segmentu prekršen Ustav, on je prekršen u cijelosti. Političke kompromise nije moguće praviti u pogledu ustavnopravnih pitanja, jer kad je u pitanju zaštita Ustava ne smije i neće biti nikakvih kompromisa. Stoga ću u najkraćem roku na ovakvu odluku uputiti prigovor Apelacionom odjelu Suda Bosne i Hercegovine – navodi član Predsjedništva BiH Željko Komšić povodom odluke Centrale izborne komisije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA